Executarea lui Asahara. 20 martie 1995, zodia infernului în metroul din Tokyo
Data actualizării: Data publicării:
Vineri dimineața, Shoko Asahara, liderul sectei Aum Shinrikyo, responsabilă de unul dintre cele mai sinistre atacuri urbane din istoria Japoniei, a fost executat, după 23 de ani de la incidentul de la metroul din Tokyo soldat cu 13 morți și cu mii de alte victime intoxicate.
Pe 20 martie 1995, capitala Japoniei, cunoscută pentru mulțimile de angajați care se grăbesc dimineața către birouri, a devenit o adevărată zonă de război.
Valuri de pasageri ieşeau de la metrou, vomitând, tuşind şi sufocându-se, în timp ce serviciile de salvare administrau îngrijiri de urgenţă pe trotuare. Ambulanţele circulau în toate direcţiile, elicoptere au aterizat pe marile bulevarde pentru a evacua persoane intoxicate.
În acea zi, Kazumasa Takahashi, un angajat la metrou, a ridicat, fără să se gândească, o pungă de sarin spartă de pe podeaua unei rame de metrou oprite la Kasumigaseki. El a murit împreună cu un coleg.
Toxina s-a răspândit în metrou în câteva secunde, producându-le victimelor sufocare și vărsături. Unele persoane au orbit, iar altele au paralizat.
Planul
Planul fusese următorul: cinci membri ai cultului se urcaseră în vagoane pe trei linii diferite de metrou în centrul orașului Tokyo la o oră de vârf, purtând pungi de plastic umplute cu gaz sarin. Folosind vârfurile ascuțite ale unor umbrele au înțepat pungile și le-au abandonat pe podeaua vagoanelor, pentru ca gazul mortal să se împrăștie.
Potrivit CNN, trenurile de metrou urmau să ajungă la stația centrală Kasumigaseki la o diferență de patru minute unul de celălalt. Fiind un nod de legătură între mai multe linii, nu doar călătorii din metrou ar fi murit, ci odată cu deschiderea ușilor și mulțimile de pe peroane. Numai că, din fericire, anumite greșeli de organizare au redus impactul atacului.
Dacă planul ar fi reușit în detaliu, „zeci de mii de oameni ar fi fost uciși”, estimează experții în arme chimice din cadrul Federation of American Scientists.
Ce este gazul sarin
Gazul sarin este una dintre cele mai periculoase substanţe toxice, interzisă de aproape toate structurile de securitate, atât naţionale cât şi internaţionale.
Acest tip de gaz este inclus în prima clasă a armelor de distrugere în masă.
Primele experimente cu gaz sarin au avut loc în al Doilea Război Mondial, în Germania nazistă.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Gazul sarin funcţionează ca agent inhibitor al enzimelor din sistemul nervos şi poate provoca moartea unui adult în câteva minute, în cazul în care doza la care a fost supus individul este destul de mare.
Neurologic, gazul sarin acţionează prin suprastimularea continuă a muşchilor şi glandelor care în cele din urmă cedează, nemaiputând să susţină funcţia respiratorie a organismului. Fiind extrem de volatile, substanța poate trece prin îmbrăcăminte, putând fi absorbită prin piele.
Sarinul este incolor şi inodor şi se poate răspândi rapid prin evaporare, poate contamina apa sau mâncarea, organismul uman putând fi expus şi pe această cale la substanţa toxică.
În doze mari, sarinul provoacă pierderea cunoştinţei, paralizie şi chiar insuficienţă respiratorie şi deces.Persoanele expuse la doze neletale se refac în una până la două săptămâni.
„Urcarea spre lumea cerească”
Asahara – pe numele său real: Chizuo Matsumoto - a mai fost acuzat de câteva alte crime şi de un atac cu gaz sarin, anterior, în 1994, care a ucis opt persoane şi a lăsat 600 de răniţi.
Liderul sectei a mai fost găsit vinovat și de asasinarea avocatului Tsutsumi Sakamoto și a familiei acestuia în noiembrie 1989.
Alţi şase membri Aum Shinrikyo au fost executați vineri.
Aum Shinrikyo este o sectă cu viziuni apocaliptice, fondată de Asahara în 1984, care combină într-o ideologie a violenței elemente de budism și hinduism. Din 2007, din cauza conflictelor interne pe seama tentativelor de reabilitare a imaginii publice și de renunțare la aspectele religioase ale doctrinei, gruparea s-a rupt în două tabere.
Asahara spunea că Armaghedonul este inevitabil și motiva anumite asasinate prin faptul că apelul la crimă era „cheia” de eliberare a acelor suflete pentru a le pregăti de „urcarea spre lumea cerească”, potrivit unor informații din proces, scrie Japan Times.
În 1988, secta avea deja peste 4.000 de adepți, iar în perioada sa de apogeu cifra membrilor depășea 10.000. Rețeaua Aum Shinrikyo se extinsese masiv și nu doar în Japonia, ci și în Statele Unite și Rusia.
Secta avea, de asemenea, și o infrastructură de grupare paramilitară. Într-un complex de la poalele Muntelui Fiji funcționa o fabrică unde se producea gaz sarin în cantități industriale, iar într-o altă zonă Aum Shinrikyo dezvoltase și o linie de armament, în special mitraliere.
În prezent, ambele facțiuni sunt inactive, dar autoritățile japoneze le țin sub o supraveghere strictă. Cei mai mulți membri Aum Shinrikyo trăiesc acum în Rusia.
Majoritatea discipolilor Aum provin din mediul intelectual, precum și din lumea afacerilor (fapt care a dus la cantități imense de bani în conturile cultului).
Cel mai mare număr de condamnări la moarte într-un singur an din istoria recentă a Japoniei a fost înregistrat în 2008, când 15 deținuți au fost executați.
De obicei, executarea deținuților în Japonia sunt ținute sub secret până în ultimul moment. Deținuții condamnați la moarte pot aștepta chiar și ani de zile până pedeapsa lor va fi dusă la capăt.