Europa, ultimul tren. Rușii se grăbesc să obțină vize europene, în timp ce UE analizează posibile restricții de călătorie

Data publicării:
Pașaport rusesc peste bacnote de euro.
Estonia și Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși. Foto: Profimedia

Rușii se grăbesc să încerce să obțină vize europene, în timp ce unele țări impun restricții de călătorie și cresc temerile că Uniunea Europeană ar putea interzice accesul turiștilor ruși în blocul comunitar, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, notează publicația The Moscow Times.

Numărul de cereri de vize Schengen - care permit accesul în majoritatea țărilor UE - depuse de ruși a crescut rapid în ultimele săptămâni, potrivit agențiilor de turism contactate de jurnaliștii de la The Moscow Times. 

„Nu cred că UE va înceta să mai elibereze toate vizele pentru ruși. Cu toate acestea, mă voi simți mai confortabil cu o viză Schengen, chiar dacă nu merg nicăieri în acest moment, a declarat un rezident din Moscova care a solicitat o viză UE după începerea discuțiilor privind interdicția.

Ideea unei interdicții europene asupra turiștilor ruși a provocat dezbateri aprinse de când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut-o la începutul acestei luni, susținătorii mișcării fiind de părere că rușii trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile guvernului lor, în timp ce oponenții mișcării au pus la îndoială validitatea politicilor bazate pe ideea de responsabilitate colectivă.

Finlanda a anunțat marți că va reduce numărul de vize eliberate rușilor cu 90% începând de luna viitoare, iar Lituania, Estonia și Letonia au anunțat recent restricții privind vizele turistice pentru ruși. 

Cele trei state baltice și Finlanda, care împart granițele terestre cu Rusia, au raportat o creștere a numărului de ruși care își folosesc aeroporturile pentru a tranzita în continuare în UE, în ceea ce semnifică o soluție la interdicția blocului comunitar asupra companiilor aeriene ruse.

Citește și: Estonia și Finlanda au cerut UE să nu mai acorde vize rușilor: „Nu e corect ca cetățenii Rusiei să călătorească în Europa ca turiști”

Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, a declarat săptămâna trecută că sprijină ideea interzicerii la nivelul UE a vizelor de turism pentru cetățenii ruși.

„Prietenii mei apropiați locuiesc acum în Europa și nu se pot întoarce în Rusia din diverse motive, inclusiv politice. Vreau să-i vizitez în curând”, a declarat pentru The Moscow Times  sub rezerva anonimatului o locuitoare din Moscova. 

Aceasta a mai spus că a plătit unei agenții de turism aproximativ 25.000 de ruble (adică 409 dolari) pentru cererea ei de viză Schengen și că se aștepta să obțină viza cel mai târziu la începutul acestei săptămâni.

Îngrijorările legate de posibilele restricții ale UE înseamnă că numărul cererilor de viză Schengen făcute de ruși s-a dublat în ultimele două săptămâni, a declarat Maya Lomidze, șeful Asociației Turoperatorilor din Rusia, pentru The Moscow Times.

Tatiana, un cetățean rus care s-a mutat în UE în urmă cu câțiva ani, a spus că le-a cerut membrilor familiei din Rusia să solicite vize Schengen de îndată ce a început discuția privind interdicția de călătorie. „Această situație pare foarte înfricoșătoare. Eu locuiesc în Europa, iar rudele mele locuiesc în Rusia. Dacă granițele sunt închise și mama mea nu va putea să mă viziteze?”, s-a întrebat Tatiana, care a refuzat să-și dezvăluie și numele de familie din motive de securitate. 

Agenția de turism rusă Aero Club Tour, care ajută clienții să obțină vize străine, a observat o creștere a cererilor de viză Schengen începând cu luna iunie, potrivit Alinei Protsenko, șeful departamentului de asistență pentru vize al companiei.

Chiar și fără o interdicție totală, procesul de solicitare a vizelor europene este deja mai complicat pentru ruși decât era înainte de războiul din Ucraina, potrivit experților.

„Principala problemă este găsirea unui loc pentru o programare pentru viza la ambasadă”, a declarat Alina Protsenko pentru The Moscow Times, adăugând că timpii de așteptare mai mari decât în ​​mod normal au fost rezultatul expulzărilor diplomatice care au scurtat personalul ambasadele europene din Rusia.

Dar se pare că și procesul de aplicare a fost înăsprit. „Documentele, biletele de avion și confirmările rezervării sunt supuse unui control mai amănunțit și, în unele cazuri, cererea de viză poate fi respinsă”, a explicat Protsenko. 

În plus, o serie de țări, printre care Elveția, Ungaria și Austria, se pare că au început să elibereze vize Schengen doar pe durata unei călătorii.

„Din păcate, au trecut vremurile în care se putea aplica pentru o călătorie de trei zile [în Europa] și o ambasadă acorda viză Schengen pentru trei sau cinci ani”, a transmis Protsenko.

Rușii, dintre care aproximativ 40 de milioane au pașapoarte străine, au primit aproximativ 4 milioane de vize Schengen în 2019 înainte de pandemia de coronavirus, potrivit datelor UE.

Susținând ca Europa să blocheze intrarea rușilor, președintele ucrainean a spus într-un interviu de la începutul acestei luni pentru cotidianul american Washington Post că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia”.

Dar criticii interzicerii vizelor avertizează că această măsură i-ar afecta pe mulți ruși care se opun războiului, inclusiv activiștii opoziției și jurnaliștii care au fost forțați să fugă de legile draconice de cenzură și temerile că vor fi persecutați politic. 

Săptămâna trecută, jurnalistul rus Yaroslav Varenik a declarat că i s-a interzis intrarea în Estonia, iar polițiștii de frontieră i-au anulat viza de turist după un interogatoriu de două ore.

Pentru moment, rușii mai pot intra în Europa dacă au viză Schengen, deoarece o viză Schengen eliberată de orice țară permite accesul pe întreg teritoriul blocului comunitar.

O interdicție a vizelor turistice la nivelul UE pentru cetățenii ruși urmează să fie discutată la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE de la sfârșitul acestei luni.

„Nu cred că se va întâmpla să se aplice [o interdicție a vizelor]”, a spus Tatiana, cetățeanul rus care locuiește în UE. „Dar sunt îngrijorat că cineva poate învinovăți o întreagă națiune pentru ceea ce face guvernul ei”, a mai adăugat aceasta. 

Citește și: Germania se opune interdicției de intrare în UE pentru ruși. Scholz: „Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...