Țările nordice și Germania au dat semne de divizare luni, la Oslo, în legătură cu limitarea vizelor turistice acordate rușilor, ca reacție la invazia din Ucraina. Șeful guvernului german, Olaf Scholz, a spus din nou că se opune unei astfel de măsuri, susținută de Helsinki. „Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”, a argumentat cancearul, potrivit Politico.
Finlanda, care are o graniță terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalităţi de a limita unilateral vizele turistice pentru cetăţenii ruşi.
Totuși, Olaf Scholz nu susține interdicția de intrare în UE pentru cetățenii ruși, poziție pe care a mai făcut-o cunoscută, anterior, la momentul în care a fost ridicată prima dată această problemă.
„Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin”, a subiniat Scholz, în cadrul unei reuniuni a șefilor de guvern din țările nordice.
Cancelarul german a atras atenția că este important să se înțeleagă că „sunt oameni care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul rus”.
În aceeași conferință de presă, prim-miniștrii Finlandei și Danemarcei, Sanna Marin și Mette Frederiksen, au spus că ar trebui ca limitarea vizelor turistice acordate rușilor să fie luată în calcul.
„Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul”, a declarat Sanna Marin.
„Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, a adăugat ea.
Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a afirmat că ideea trebuie să fie dezbătută: „Este de înţeles că unii europeni, poate în special ucrainenii, găsesc puţin ciudat faptul că Rusia a atacat o ţară europeană şi în acelaşi timp noi primim turişti dintr-o ţară care a atacat o altă ţară”, a afirmat ea.
Omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, a menţionat că guvernul său nu şi-a structurat deocamdată o opinie pe acest subiect. „Există argumente solide de ambele părţi”, a spus Andersson.
Prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Store, a cărui ţară nu este membră a UE, a dat asigurări că Norvegia va sprijini orice acţiune comună.
Ministrul de externe ucrainean. Dmitro Kuleba, a cerut, miercuri, statelor UE şi din G7 să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cereri similare, cu referire la turiştii ruşi, fiind formulate anterior de şefele guvernelor eston şi finlandez, Kaja Kallas şi Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat, joi, Rusia stat susţinător al terorismului, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetăţenii ruşi.
Editor : I.C