Estimare Forbes: Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari în cele nouă luni de război în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Soldați ruși în Ucraina
Soldați ruși în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Cheltuielile militare ale Rusiei în timpul celor nouă luni de război în Ucraina se ridică la aproximativ 82 miliarde de dolari, această cifră cuprinzând sumele nemijlocite utilizate pentru susţinerea efortului de război, conform estimărilor ediţiei ucrainene a Forbes.

Dar în această cifră nu sunt cuprinse cheltuielile stabile pentru apărare sau pierderile provocate economiei ţării.

În 2021, toate veniturile bugetare ale Rusiei s-au cifrat la 340 miliarde de dolari. Adică, Federaţia Rusă a cheltuit deja în acest an pentru operaţiunile militare un sfert din veniturile de anul trecut.

Dacă în primăvară astfel de cheltuieli ar fi putut să pară destul de acceptabile, ţinând cont de faptul că Rusia încasa circa 1 miliard de euro pe zi pentru livrările sale de petrol şi gaze, în prezent situaţia este diferită.

Veniturile bugetului federal din exporturile de petrol şi gaze sunt în scădere. Rusia a pierdut deja o mare parte din piaţa europeană de gaze după oprirea livrărilor prin conducta Nord Stream-1. 

Iar din decembrie ar urma să intre în vigoare şi sancţiunile occidentale împotriva petrolului rusesc. Odată cu scurgerea timpului, războiul Moscovei în Ucraina cere tot mai mulţi bani. 

În toamnă, costul cheltuielilor pentru efortul de război s-a dublat pentru Federaţia Rusă. La ora actuală, războiul necesită minimum 10 miliarde de dolari pe lună, conform estimărilor făcute de experţi consultaţi de Forbes Ucraina.

Soldaţilor armatei ruse angajaţi prin contract, care participă la războiul din Ucraina, li se promite o remuneraţie de 200.000 de ruble pe lună, plus bonusuri suplimentare.

În medie, Moscova cheltuieşte aproximativ 200 de dolari pe zi pentru un soldat. În octombrie, Rusia a crescut brusc numărul trupelor sale datorită aşa-zisei mobilizări parţiale

Astfel, cei 300.000 de mobilizaţi vor costa bugetul rus încă 1,8 miliarde de dolari pe lună. În plus, autorităţile ruse vor trebui să majoreze cheltuielile pentru aprovizionare şi muniţii.

Costul total al salariilor militarilor implicaţi în ostilităţile din Ucraina este de aproximativ 2,7 miliarde de dolari după mobilizare.

În acelaşi timp, în ultimele două luni, a crescut brusc numărul pierderilor în rândul militarilor Federaţiei Ruse, parţial din cauza aducerii pe front a rezerviştilor insuficient pregătiţi pentru lupte.

Dacă în vară valoarea despăgubirilor pentru militarii morţi şi răniţi era estimată la aproximativ 1 miliard de dolari lunar, în ultima lună a războiului din Ucraina aceasta a crescut la peste 3,5 miliarde de dolari.

Potrivit Statului Major General ar forţelor armate ucrainene, în decurs de o lună, între 24 octombrie şi 24 noiembrie, şi-au pierdut viaţa în conflictul din Ucraina un număr record de soldaţi ruşi - 17.470. Este chiar mai mult decât în prima lună a războiului declanşat de Kremlin, conform Forbes.ua.

Pentru fiecare dintre ei, familia militarului ar trebui să primească 7,4 milioane de ruble sau aproximativ 110.000 de dolari.

Conform Agerpres, numărul celor grav răniţi cărora li se cuvine plata unor indemnizaţii este aproximativ de două ori mai mare. Suma indemnizaţiilor pentru această categorie de militari se ridică în prezent la 3 milioane de ruble.

Rusia a pierdut peste 1.500 de ofiţeri, între care aproximativ 160 de generali şi colonei - de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul acesta, conform unui bilanţ întocmit din surse deschise şi citat de The Independent.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, sugerase în cursul acestei luni, în timp ce forţele ruse se retrăgeau din Herson (de pe malul drept al Niprului) că forţele Rusiei şi Ucrainei au suferit fiecare pierderi de ordinul a circa 100.000 de militari fiecare în cursul ostilităţilor.

Citește și: Armata rusă a renunțat la tactica desfășurării trupelor din Ucraina în batalioane de asalt, o doctrină militară impusă de Serghei Șoigu

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”