Este necesar să ne dezinfectăm alimentele cumpărate de la magazin și cât de utile sunt mănușile? Răspunsul experților

Data actualizării: Data publicării:
cumpărături alimente
FOTO: Getty Images

Cele mai multe țări afectate de pandemie au impus restricții de circulație în această perioadă, însă oamenilor le este permis să meargă la magazine ca să-și cumpere alimente, în timp ce alte produse pot fi comandate online.

În mod natural, foarte mulți oameni își pun problema dacă mersul la cumpărături este sigur și se întreabă ce ar trebui să facă în momentul în care au ajuns acasă cu proviziile.

Jurnaliștii npr.org i-au întrebat pe experții în bolile infecțioase, virologie și siguranța alimentelor ce sfaturi au pentru cumpărăturile alimentare sigure și ce ar trebui să nu ne îngrijoreze.

Citește și: OMS demontează 19 mituri despre COVID-19. Moare virusul dacă stăm la soare sau consumăm alcool?

Fiți atent la oameni, nu la mâncare

Mulţi oameni se îngrijorează în legătură cu riscul de a se infecta cu noul coronavirus de pe produsele pe care le cumpără. Toţi experţii sunt de acord că cel mai mare risc îl constituie faptul că te afli în acelaşi magazin cu alţi oameni care pot fi infectaţi.

Deși este posibil să contactați virusul de pe suprafețe contaminate, cel mai mare risc de transmisie este prin picături respiratorii, la care sunteți expuși atunci când sunteți în preajma altor persoane", a declarat pentru sursa citată Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Columbia University.

Feriți-vă de aglomerație şi faceți cumpărăturile cât mai repede

Donald Schaffner, microbiolog alimentar, ne sfătuieşte să ne îndreptăm spre magazine care limitează numărul persoanelor care pot intra în interior în acelaşi timp. Deşi acest lucru poate face ca statul la coadă să dureze mai mult, va facilita distanţarea socială în incinta magazinului. „Odată ce intri în magazin, concentrează-te să termini cât mai repede de făcut cumpărăturile pentru a minimiza şansele de infectare”, recomandă microbiologul.

Purtați o mască

Având în vedere că oamenii pot transmite virusul înainte să aibă simptome, este posibil să nu ştim dacă suntem infectaţi chiar noi înşine. De aceea este recomandat să purtăm măşti în public, potrivit specialiștilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Mergeți singuri la cumpărături

Dr. David Aronoff, directorul Diviziei de Boli Infecţioase a Universităţii de Medicină Vanderbilt, ne sfătuieşte să mergem singuri la magazin dacă putem, pentru că, în caz contrar, creşte riscul ca unul dintre membrii familiei să se infecteze.

Dacă sunt trei persoane care locuiesc împreună și toate cele trei persoane merg la magazin, chiar dacă toate cele trei persoane au un risc scăzut de a se infecta la nivel individual, ca grup, și-au triplat riscul”, spune Aronoff, care a scris recent un studiu despre practicile alimentare sigure în timpul pandemiei.

Dezinfectați căruciorul şi mâinile

La magazin, asigurați-vă că vă dezinfectați mâinile şi mânerul căruciorului sau al coşului de cumpărături. Multe magazine fac asta pentru clienţi acum, dar nu strică să aveți propriul dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante. Evitați să vă atingeți faţa când sunteți în interiorul magazinului, până când vă dezinfectați din nou mâinile. Nu folosiți telefonul în magazin, pentru că acesta vă poate face să vă duceți mâinile la faţă.

„Mănușile nu te fac invulnerabil”

Chiar dacă purtați mănuşi, odată ce atingeți ceva, mănuşile s-au contaminat. Lăsați mănuşile, dezinfectați sau spălați-vă pe mâini înainte de a intra în magazin, după ce terminați cumpărăturile şi atunci când ajungeți acasă.

Mănușile nu sunt magice”, spune microbiologul Donald Schaffner. „Mănușile nu te fac invulnerabil. De îndată ce atingeți ceva cu mâna înmănușată, această contaminare este pe mănuși".

Rachel Graham, virolog, care studiază coronavirusurile la Universitatea din Carolina de Nord, spune, de asemenea, că e mai bine să renunțăm la mănuși.

Lăsați spaţiu casierului și plătiți cu cardul

Lucrătorii comerciali sunt expuşi la cel mai mare risc, pentru că interacţionează cu foarte mulţi clienţi în fiecare zi. Asigurați-vă că păstrați o distanță de aproximativ 2 metri de ei.

Încercați pe cât posibil să evitați plata cu bani, pentru că bancnotele pot găzdui o mulţime de microorganisme.

Nu este nevoie să ne dezinfectăm cumpărăturile

Ţoţi experţii spun că nu este necesar să dezinfectăm sau să spălăm fiecare produs pe care l-am cumpărat. Aceştia spun că probabilitatea să ne infectăm de pe o suprafaţă contaminată nu este zero, dar este foarte mică. Dacă vă spălați pe mâini după ce vă despachetați cumpărăturile, înainte să vă apucați de gătit sau mâncat, riscul de infectare este foarte scăzut. Dacă vreți neapărat să dezinfectați mâncarea, rămâneți la apă şi săpun. Dezinfectantul nu este conceput pentru plastic sau alte ambalaje şi ar putea contamina mâncarea.

Puneți produsele proaspete în apă rece

Experţii spun că cel mai bine este să scufundăm produsele proaspete în apă rece. Tot ei spun să nu renunţăm la consumul de fructe şi legume, pentru că nu este nicio dovadă că acestea transmit sau cauzează infecţia cu COVID-19.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri