Efortul de război al Rusiei devine tot mai dificil de dus în condițiile în care armata invadatoare nu doar că s-a lovit de un zid în teritoriile pe care încearcă să le ocupe, dar acum se confruntă și cu o insurgență locală care îi atacă și bombardează constant teritoriul de la granița cu Ucraina. Confruntată cu o graniță tot mai vulnerabilă în vest, Rusia se lovește, acum, de o dilemă - să-și apere frontiera sau să încerce să înainteze în Donbas, unde unitățile cecenilor le-au înlocuit pe cele ale mercenarilor Wagner, ei înșiși tot mai critici la adresa Kremlinului și a felului în care se desfășoară războiul, scrie EFE într-o analiză citată de Agerpres.
Regiunea Belgorod, cea mai slabă verigă de la graniţă, pentru că împarte 540 de kilometri cu regiunile ucrainene Lugansk, Harkov şi Sumî, a fost atacată neîntrerupt în ultimele două săptămâni, fără ca, aparent, Kremlinul să poată face nimic pentru a împiedica acest lucru.
Între timp, guvernul de la Kiev transmite că totul este pregătit pentru a lansa contraofensiva, al cărei prim pas ar fi tocmai acela de a forţa Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina pentru a-şi proteja teritoriul.
Citiți și: Speriați de contraofensivă, rușii construiesc cele mai mari linii defensive văzute pe planetă. Experții spun că sunt ineficiente
Belgorod, prima linie a frontului
Belgorodul deja nu mai reprezintă spatele frontului, ci prima linie a acestuia. Guvernatorul său, Viaceslav Gladkov, îi informează pe ruşi şi pe restul lumii de pe canalul său Telegram despre bombardamentele zilnice, care au făcut şapte morţi în rândul civililor, vineri şi sâmbătă.
„Ascultaţi de autorităţi şi părăsiţi-vă temporar casele pentru a păstra cel mai important lucru, care este viaţa voastră şi a celor dragi vouă”, a scris el, duminică.
Oficialul a explicat că apelul său nu se referă doar la districtul Şebekino, care a fost cel mai grav afectat de atacurile din ultimele zile, ci la toate zonele aflate sub bombardament.
Gladkov, care a estimat că peste 4.000 de civili au fost deja evacuaţi, a anunţat, sâmbătă, evacuarea urgentă a 600 de copii din localităţile de frontieră, în timp ce alţi o mie vor fi trimişi în peninsula anexată Crimeea.
Guvernatorul şi alte personaje din Rusia au cerut autorităţilor să ia ameninţarea în serios o dată pentru totdeauna şi să creeze o fâşie de securitate cu o lăţime de aproximativ 40 de kilometri în regiunea vecină Harkov.
La mijlocul după-amiezii, guvernatorul a recunoscut o nouă incursiune a unui grup de sabotori inamici, acţiune care ar fi dus la lupte în localitatea Novaia Tavoljanka.
„Sper că vor fi anihilaţi. Nu poate fi altfel. Aceşti fascişti ucid civili în Belgorod în fiecare zi (...), mutilează copii şi bătrâni”, a declarat el într-o înregistrare video.
Cele două raiduri anterioare, ale Corpului Voluntarilor Ruşi şi Legiunii Libertate pentru Rusia, au fost respinse.
„Continuăm să zdrobim inamicul. Rusia va fi liberă!”, a scris pe Telegram unul dintre membrii legiunii, care urmăreşte să creeze o administraţie militară la Belgorod.
Rușii încearcă din nou în Donețk
După capturarea oraşului Bahmut, trupele ruseşti se concentrează acum asupra periferiei oraşului Doneţk, capitala regiunii cu acelaşi nume, cea mai puternic militarizată zonă de pe întreaga linie de front din 2014.
Ţintele sunt Avdiivka şi Marinka, unde unitatea specială cecenă „Ahmat” ar juca rolul de trupe de asalt pe care l-au avut în Bahmut mercenarii Wagner.
Potrivit ministerului apărării de la Moscova, cecenii sunt implicaţi activ în lupte crâncene în centrul localităţii Marinka, de unde ar înainta spre Vugledar, un bastion care le-a rezistat de la începutul războiului.
Obiectivele finale, Sloviansk şi Kramatorsk, pare foarte îndepărtate în acest moment, deşi raportul militar de duminică a raportat distrugerea unui depozit de muniţii în prima dintre localităţile din Doneţk. De asemenea, a afirmat că a distrus cu arme de precizie o fabrică de drone din oraşul Dnipro.
În schimb, Ucraina a denunţat moartea unei fetiţe de doi ani în acelaşi oraş după ce o rachetă a lovit un cartier rezidenţial.
Contraofensiva, un secret deschis
După ce, cu o zi înainte, a asigurat The Wall Street Journal că ucrainenii sunt „pregătiţi” să lanseze contraofensiva şi nu vor aştepta „câteva luni” pentru sosirea armamentului greu şi a avioanelor occidentale, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost mult mai precaut, duminică.
„Nu este ca la cinema (...) Dezocuparea teritoriului nostru, acesta este rezultatul contraofensivei. Când se va întâmpla, veţi înţelege că este deja în curs de desfăşurare”, a declarat el într-o conferinţă de presă.
La rândul său, ministerul apărării de la Kiev a difuzat o înregistrare video cu un grup de soldaţi cu degetele pe buze şi cu titlul: „Planurilor le place tăcerea. Nu vom anunţa începerea lor”.
„Inamicul aşteaptă uluit următoarele acţiuni ale armatei ucrainene”, a declarat, la televiziunea locală, Serghei Cherebatîi, purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al armatei.
Editor : Adrian Dumitru