Erdogan vrea o nouă Constituție a Turciei, cu doi ani înaintea alegerilor prezidențiale și generale

Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan si steagul turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, luni, că este în favoarea unei noi Constituţii, o afirmație surprinzătoare făcută cu doi ani înaintea alegerilor care se anunţă complicate pentru actualul şef al statului turc, transmite AFP.

"Este clar că la baza problemelor Turciei se află Constituţiile scrise de pucişti începând din anii 1960 (...) A sosit poate timpul ca Turcia să redeschidă dezbaterea privind o nouă Constituţie", a afirmat preşedintele Erdogan, la Ankara, în timpul unei conferinţe de presă după o şedinţă de guvern.

"Am putea adopta măsuri în această direcţie dacă ajungem la un acord" cu partidul ultranaţionalist MHP - aliatul său -, a adăugat preşedintele. El a precizat că orice proiect de Constituţie va fi supus referendumului.

Erdogan a iniţiat deja în 2017 o revizuire profundă a actualei Constituţii, care datează din 1982, şi care a fost elaborată în urma unei lovituri de stat militare. Conform acestor modificări constituţionale, validate prin referendum, Turcia a trecut de la un regim parlamentar la un sistem prezidenţial care a extins considerabil atribuţiile şefului statului.

Declaraţiile de luni vin într-un moment în care o serie de analişti politici şi adversari consideră că preşedintele Erdogan intenţionează să grăbească organizarea următoarele alegeri prezidenţiale şi legislative, programate pentru 2023. Preşedintele a negat însă aceste speculaţii.

Organizarea unui referendum constituţional i-ar permite preşedintelui Erdogan să se regrupeze pe scena politică. Deşi continuă să fie cel mai popular politician al ţării, cota popularităţii sale a scăzut în ultimii ani din cauza dificultăţilor economice în creştere.

La alegerile prezidenţiale şi legislative desfăşurate în 2018, preşedintele Erdogan a fost reales cu un scor confortabil. Partidul său nu a reuşit însă să câştige majoritatea absolută care i-ar fi permis să guverneze singur. În prezent, formaţiunea sa AKP exercită guvernarea într-o coaliţie informală cu MHP, formaţiune condusă de Devlet Bahceli, cândva unul din cei mai aprigi rivali ai săi.

Erdogan a pierdut alegerile municipale din 2019 la Istanbul şi Ankara, oraşe pe care conservatorii turci le controlau de un sfert de secol.

În vârstă de 66 de ani, Recep Tayyip Erdogan se află la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru şi apoi, din 2014, ca preşedinte. Conform prevederilor actualei Constituţii, el poate rămâne în această funcţie până în 2028.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se modifică programul școlilor din București luni, după alegeri. Activitatea nu va fi suspendată complet
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...