Emmanuel Macron susține ideea unei „bătălii culturale” cu statele-membre al Uniunii Europene din est, precum Ungaria sau Polonia, care adoptă legislație anti-LGBT sau anti-minorități.
„Trebuie să încercăm să aflăm cum pot ajunge unele ţări în această situaţie. Trebuie să ducem o bătălie culturală, o bătălie a civilizaţiilor”, a spus Macron la Bruxelles la conferinţa de presă după terminarea unui summit european unde au avut loc discuţii aprinse pe tema noii legi din Ungaria împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, conform Reuters, citat de Agerpres.
Referindu-se la declaraţia premierului olandez Mark Rutte, care a cerut Ungariei să respecte drepturile persoanelor LGBT sau să iasă din UE, Macron a afirmat că Ungaria trebuie să rămână în blocul european, dar s-a declarat îngrijorat de ceea ce el a numit ascensiunea conservatorismului iliberal în unele state membre, ceea ce în opinia sa erodează valorile UE.
„Trebuie să facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat în unele societăţi post-comuniste care acum arată valori ce nu sunt ale noastre”, crede preşedintele francez, admiţând că în problema homosexualităţii există în interiorul UE o diviziune Est-Vest.
„Ce credibilitate vom mai avea dacă acceptăm ca aceste valori să fie subminate în interiorul nostru ? Cum le vom mai putea spune atunci albanezilor, sârbilor, să facă un efort pentru statul de drept, pentru a intra în UE”, a mai spus președintele francez.
În ce priveşte sancţionarea Ungariei pentru adoptarea respectivei legi, Macron a apreciat că pe termen scurt singurul răspuns îl reprezintă „susţinerea procedurii angajate de Comisia Europeană, chiar dacă aceasta este lentă, şi consolidarea poziţiei noastre în opinia publică şi în mass-media”.
„Trebuie să reangajăm o colaborare cu intelectualii societăţii civile, să fim mai prezenţi în presa acestor ţări (est-europene - n.red), să-i susţinem mai bine pe cei care apără ideile europene, avem nevoie de o strategie în domeniu”, a adăugat Macron.
Dintre cei 27 de lideri ai statelor UE, 17 au semnat înaintea summitului o scrisoare comună adresată şefilor instituţiilor europene şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în care insistă asupra necesităţii respectării valorilor europene, cu referire la drepturile persoanelor LGBT.
Potrivit Euronews, lista semnatarilor reflectă la acest capitol o diviziune clară Est-Vest, dintre statele est-europene numai Letonia şi Estonia semnând această scrisoare. Totuşi, în dezbaterea de la summit, Polonia şi Slovenia au fost singurele ţări care au susţinut Ungaria, menţionează Reuters.
Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile conform cărora noua lege ar afecta drepturile persoanelor LGBT - „Legea nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”, a explicat el.
Editor : Adrian Dumitru