Emmanuel Macron despre tensiunile cu Rusia: Strategia noastră este un proces de calmare

Data publicării:
președintele francez Emmanuel Macron
Obiectivul este „de a avea un format pentru a diminua starea conflictuală și de a înlătura tensiunea în relaţia cu NATO”. Sursă foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis marți că e nevoie de „un proces de aplanare” a tensiunilor cu Rusia, sugerând că dialogul cu Moscova ar trebui purtat în „formatul Normandia”. Declarația a venit chiar în timp ce preşedintele american Joe Biden discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi pe fondul declarațiilor făcute de oficialii europeni privind eventuale noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a tensiunilor legate de mobilizarea de trupe la frontiera cu Ucraina. 

Această declaraţie intervine în timp ce preşedinţii american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, au avut o convorbire timp de două ore marţi pentru a evita o escaladare militară rusă în Ucraina.

Întrebat de jurnalişti cu privire la eventuale noi sancţiuni împotriva Rusiei, cu ocazia unei deplasări în centrul Franţei, Emmanuel Macron a apreciat că așteaptă concluziile discuţiei între omologii săi american şi rus înaintea oricărui comentariu. „Strategia noastră este de a angaja o muncă şi un proces de calmare”, a adăugat liderul de la Elysee

„Ideea este mai degrabă de a încerca să-l reangajăm pe Vladimir Putin în formate de coordonare cu noi”, a insistat președintele Macron, evocând „formatul Normandia” între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa.

Obiectivul este „de a avea un format pentru a diminua starea conflictuală și de a înlătura tensiunea în relaţia cu NATO”, a mai indicat Emmanuel Macron, în timp ce Moscova nu vede cu ochi buni posibila integrare a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

Joe Biden urmează să telefoneze până la sfârşitul zilei de marţi omologului său francez, cancelarului german Angela Merkel şi premierilor italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după schimbul său de opinii cu Vladimir Putin.

De mai multe zile, Washingtonul, NATO şi Kievul acuză Moscova de concentrarea trupelor la frontiera cu Ucraina în vederea unui atac împotriva acestei ţări, informează Agerpres.

Scenariul aminteşte de anul 2014 şi anexarea rusă a peninsulei Crimeea, iar apoi declanşarea în estul Ucrainei a unui conflict armat, soldat deja cu peste 13.000 de morţi, potrivit ONU.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Uniunea Europeană este pregătită să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul unei noi agresiuni împotriva Ucrainei.

„UE va răspunde în mod adecvat oricărei noi agresiuni, inclusiv încălcării dreptului internaţional şi oricărei alte acţiuni răuvoitoare împotriva noastră şi a vecinilor noştri, inclusiv Ucraina”, a afirmat von der Leyen într-o declaraţie făcută în cadrul unei videoconferinţe cu ambasadorii ţărilor din UE.

Rusia concentrează de mai multe săptămâni trupe şi mijloace militare importante la frontiera cu Ucraina. Răspunsul european în cazul unei noi agresiuni ruseşti urmează să fie discutat de miniştrii de externe ai UE la întâlnirea lor din 13 decembrie, înainte de un summit la Bruxelles, în 15 decembrie, între liderii europeni şi omologii lor din cinci dintre cele şase ţări din Parteneriatul Estic: Ucraina, Georgia, R. Moldova, Armenia şi Azerbaidjan. Belarus s-a retras din acest parteneriat.

Citește și: Ministrul apărării din Ucraina avertizează că va avea loc un „masacru sângeros” dacă Rusia va invada: „Rușii se vor întoarce în sicrie”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri