Emisarul britanic pentru Balcanii de vest: „Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei nu trebuie lăsat să se extindă în Balcani”

Data publicării:
Soldați în uniforme participă la o paradă militară
Paradă a ofițerilor de poliție din Republica Srpska, în ianuarie 2022, în Baja Luka. Parada a marcat crearea unei republici sârbe în Bosnia și i-a iritat pe bosniaci, care văd manevrele ca pe o provocare. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina este o provocare şi nu trebuie lăsat să se extindă în Balcani, a afirmat emisarul special al Regatului Unit pentru Balcanii de vest, generalul de flotilă aeriană Sir Stuart Peach, într-un interviu acordat agenţiei croate de presă HINA, difuzat vineri. Acesta a mai spus că situaţia din Bosnia-Herţegovina este preocupantă, dar nu reprezintă o criză de securitate.

Războiul pe continentul nostru este o provocare pentru noi toţi şi trebuie să fim pregătiţi să cooperăm pentru a preveni extinderea acestui război în Balcanii de vest, a notat emisarul britanic în interviu. Lucrez cu prietenii noştri din regiune pentru a împiedica acest scenariu, a adăugat Stuart Peach.

Acesta a condamnat războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei", ale cărui consecinţe tragice pentru populaţia ucraineană sunt clar vizibile", şi a apreciat că trebuie oferit sprijin în toate felurile posibile, incluzând aici ajutorul umanitar oferit de Croaţia şi mulţi alţi aliaţi şi prieteni europeni".

Emisarul britanic, care urma să ia parte vineri la Zagreb la o conferinţă cu tema Marea Britanie şi Balcanii de vest în lumina războiului din Ucraina, a calificat drept preocupantă situaţia din Bosnia-Herţegovina, adăugând că este vorba de o problemă politică şi nu de o criză de securitate. 

Trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica transformarea ei într-o criză de securitate", a spus Peach, salutând, totodată, recenta creştere a contingentului UE de menţinere a păcii EUFOR de la 600 la 1100 de militari drept o "demonstraţie vizibilă de forţă".

În Bosnia este tot mai activă o mişcare separatistă a sârbilor bosniaci despre care observatori internaţionali afirmă că beneficiază de un sprijin cel puţin tacit din partea Moscovei, a notat Reuters în februarie.

Citește și: Destrămarea Bosniei, noua durere de cap a UE. Sârbii din Republica Srpska vor mai multă autonomie și amenință cu secesiunea

Emisarul britanic pentru Balcanii de vest a asigurat în interviul pentru HINA că Marea Britanie sprijină toate guvernele din regiune să meargă pe calea integrării euro-atlantice şi să se apropie de UE, ceea ce, a spus el, creează pentru popoarele din regiune cele mai bune perspective ale unui viitor fără războaie.

Mulţi locuitori din Bosnia-Herţegovina şi mulţi alţii din regiune, inclusiv din Croaţia, au încă proaspătă în minte amintirea recentelor războaie, a menţionat el, precizând că una dintre priorităţile mandatului său, început în decembrie, este de a încuraja reglementarea unor probleme ca dispariţiile şi crimele de război.

El a făcut totodată apel la rezolvarea problemei criminalităţii organizate în această regiune.

Stuart Peach, fost preşedinte al Comitetului Militar al NATO , s-a referit pe scurt şi la recenta cădere a unei drone la Zagreb, afirmând că le revine autorităţilor croate să investigheze circumstanţele acestui incident şi exprimându-şi încrederea că acestea pot îndeplini această sarcină. Stuart Peach a mai adăugat că, în calitate de fost oficial al NATO, se abţine să comenteze incidentul.

Șeful diplomației UE: Situaţia politică din Bosnia este „mai îngrijorătoare ca oricând”

„În Europa nu există loc pentru o Bosnie și Herțegovină divizată, iar cei care lucrează în această direcție fac o greșeală gravă”, a afirmat Josep Borrell, în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) al Uniunii Europene de luna trecută. „Aceștia îi privează pe propriii cetățeni de o perspectivă și o viață europeană prosperă.”

Atât UE, cât și SUA încearcă să faciliteze dialogul politic pentru a ajunge la un acord privind reforma constituțională și electorală, inclusiv un amendament constituțional limitat care ar putea îmbunătăți funcționalitatea federației.

Situaţia politică din Bosnia este „mai îngrijorătoare ca oricând”, într-un moment în care obiectivele secesioniste ale entităţii sârbe stârnesc temeri privind o revenire la anii grei ai conflictului intercomunitar, a declarat la finalul săptămânii trecute şeful diplomaţiei europene Josep Borrell

Citește și: Croația ridică nivelul de alertă al armatei din cauza riscului de conflict în Balcani

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Sunteți mulțumit, tovarășe Ceaușescu?”: Gorbaciov și ultima confruntare în...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei