Elveția refuză să trateze răniți din Ucraina, invocând principiul neutralității

Data publicării:
Soldați ucraineni în Zaporojie.
Soldați ucraineni în Zaporojie. Foto: Profimedia

Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni, ca urmare a faptului că guvernul nu a dat curs unei cereri NATO pentru a nu contraveni principiului neutralităţii ţării, a confirmat luni Departamentul Federal al Afacerilor Externe (DFAE), contactat de AFP.

„Elveţia, prin ajutorul său şi angajamentul său umanitar, aduce în principiu un sprijin de calitate mai bună şi mai eficace la faţa locului decât dacă pacienţii ar fi primiţi în Elveţia”, a afirmat DFAE, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Acesta subliniază că primirea de combatanţi ucraineni ar fi problematică pentru neutralitatea Elveţia, piatra de temelie a politicii sale externe de peste două secole.

Conform articolului 37 al Convenţiei de la Geneva din 1949, răniţii şi bolnavii extraşi dintr-o zonă de război trebuie să fie „păziţi de statul neutru” pentru ca „ei să nu poată lua parte din nou la operaţiuni de război”.

Cererea, care provenea de la un organism al NATO ce coordonează evacuările medicale în afara Ucrainei, a fost iniţial bine primită de cantoane, dar între timp a primit un aviz nefavorabil din partea DFAE la mijlocul lui iunie, a scris cotidianul elveţian „24 heures”.

După o analiză „de urgenţă” a mai multor ministere, „măsurile de pregătire luate deja în Elveţia au fost suspendate”, a confirmat DFAE.

Berna mizează mai degrabă pe sprijinul pentru spitalele ucrainene, explică ministerul, care evidenţiază de asemenea dificultatea de a „distinge pacienţii civili şi militari” printre combatanţii răniţi.

„În cadrul ajutorului umanitar, Elveţia susţine în special măsurile de reabilitare a persoanelor rănite de conflict”, arată DFAE.

„Măsurile concrete constau în susţinerea principalelor spitale din Lvov, Sumî şi Cernihiv prin punerea la dispoziţie de aparate de tratament, formare de fizioterapeuţi şi întărirea generală a reeducării în domeniul sănătăţii”.

Între sprijinul pentru Ucraina şi sancţiuni economice contra Rusiei, invazia rusă în Ucraina a pus în evidenţă limitele neutralităţii Elveţiei, o ţară de altfel impregnată de o puternică tradiţie umanitară, comentează AFP.

Dificultăţile au fost accentuate în ultimele săptămâni de o apropiere notabilă cu NATO, materializată prin găzduirea unei întâlniri între ţările membre pe pământ elveţian, o premieră pentru o ţară din afara organizaţiei.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri