Egiptul se pregătește de exodul palestinienilor din Rafah. Ofensiva Israelului ar putea strămuta forțat sute de mii de oameni

Data actualizării: Data publicării:
tabără de refugiați
Tabără de refugiați pentru palestinienii strămutați din Khan Yunis, lângă granița cu Egiptul. Sursa foto: Profimedia Images

Egiptul pregătește o zonă la granița cu Gaza care ar putea găzdui palestinieni în cazul în care o ofensivă israeliană în Rafah va determina un exod la frontieră, au spus patru surse pentru Reuters, care au descris acțiunea ca o mișcare de urgență a autorităților de la Cairo.

Egiptul, care a negat că a făcut astfel de pregătiri, a tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca ofensiva devastatoare a Israelului în Gaza să determine strămutarea palestinienii în Sinai - lucru despre care Cairo spune că ar fi complet inacceptabil - reluând avertismentele statelor arabe precum Iordania.

Statele Unite au spus în repetate rânduri că se vor opune oricărei strămutări a palestinienilor din Gaza.

Una dintre surse a spus că Egiptul este optimist că discuțiile pentru încheierea unei încetări a focului pot evita orice astfel de scenariu, dar stabilește zona la graniță ca măsură temporară și de precauție.

Trei surse de securitate au declarat că Egiptul a început să pregătească o zonă în deșert cu unele facilități de bază care ar putea fi folosite pentru a adăposti palestinienii, subliniind că acesta este un pas de urgență.

„Coșmarul egiptean”

Israelul a transmis că va organiza o ofensivă pentru a elimina „ultimul bastion” al Hamas din Rafah, unde peste 1 milion de palestinieni au căutat adăpost după atacurile devastatoare de răspuns din Gaza.

Israelul a declarat că armata sa elaborează un plan de evacuare a civililor din Rafah în alte părți ale Fâșiei Gaza.

Dar șeful de asistență al ONU, Martin Griffiths, a declarat joi că este o „iluzie” să crezi că oamenii din Gaza ar putea evacua într-un loc sigur și a avertizat cu privire la posibilitatea ca palestinienii să plece în valuri în Egipt dacă Israelul lansează o operațiune militară la Rafah. El a numit acest scenariu „un fel de coșmar egiptean”.

Egiptul și-a formulat opoziția față de strămutarea palestinienilor din Gaza ca parte a respingerii țărilor arabe a oricărei repetări a „Nakba” sau „catastrofei”, când aproximativ 700.000 de palestinieni au fugit sau au fost forțați să-și părăsească casele în războiul din jurul creării Israelului în 1948.

Egipt a început organizarea taberei la graniță

Prima sursă a spus că organizarea taberei a început în urmă cu trei sau patru zile și va oferi adăpost temporar în orice scenariu de trecere a frontierei ale oamenilor „până când se ajunge la o rezoluție”.

Întrebat despre relatările pe surse, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului a spus: „Acest lucru nu are nicio bază în adevăr. Frații noștri palestinieni au spus, și Egiptul a spus, că nu există nicio pregătire pentru această posibilitate”.

Fundația Sinai pentru Drepturile Omului, o organizație activistă, a publicat luni imagini despre care arăta camioane și macarale de construcții care lucrează în zonă și imagini cu bariere de beton.

Citând o sursă care și-a păstrat anonimatul, Fundația Sinai a spus că lucrările de construcție au fost menite să creeze o zonă securizată în cazul unui exod în masă al palestinienilor.

Reuters a putut confirma locația unei părți a videoclipului ca Rafah după poziția clădirilor, copacilor și gardurilor care se potrivesc cu imaginile din satelit ale zonei, dar nu a putut verifica locația întregului videoclip sau data la care a fost filmat.

Israel susține că extinderea atacului în Rafah va distruge Hamas

Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni se află în prezent în Rafah, mai mult de jumătate din populația Fâșiei Gaza, potrivit agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Israelul spune că trebuie să-și extindă atacul în Rafah pentru a distruge Hamas, grupul din spatele atacului din 7 octombrie, în care 1.200 de persoane au fost ucise în Israel și alte 250 răpite, potrivit bilanţurilor israeliene.

Cu peste 28.000 de oameni deja uciși în ofensiva Israelului din Gaza, potrivit autorităților sanitare din Gaza condusă de Hamas, soarta persoanelor care se adăpostesc în Rafah a devenit un punct de preocupare internațională, inclusiv pentru aliații occidentali ai Israelului.

Președintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că Israelul nu ar trebui să continue cu o operațiune în Rafah fără un plan pentru a asigura siguranța oamenilor care se adăpostesc acolo.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat: „Președintele a fost clar că nu sprijinim strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza. SUA nu finanțează tabere din Egipt pentru palestinienii strămutați”.

Acordul de pace dintre Egipt și Israel este în pericol

Biroul lui Netanyahu a ordonat armatei să elaboreze un plan de evacuare a orașului Rafah, dar încă nu se cunoaște un plan concret în acest sens. Premierul Israelului, într-un interviu pentru ABC News, a spus că ar putea merge în zonele de la nord de Rafah eliberate de armată.

Avi Dichter, ministrul israelian al agriculturii și dezvoltării rurale, a declarat miercuri că evacuarea a fost „o problemă militară” și armata israeliană a știut cum să o facă.

În comentariile la Radioul Armatei Israelului, Dichter a spus că există „destul de pământ la vest de Rafah” și a menționat Al Mawasi – o zonă de pe țărm - indicată de armata israeliană pentru refugierea civililor la începutul ofensivei.

Războiul din Gaza a pus presiune asupra relațiilor dintre Egipt și Israel, care au semnat un acord de pace în 1979.

Secretarul general al Ligii Arabe Ahmed Aboul Gheit, un fost ministru egiptean de externe, a declarat la începutul acestei săptămâni că acțiunile israelienilor amenință continuitatea acordurilor cu Egiptul și Iordania - o referire la tratatele de pace cu ambele state arabe.

Ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry a declarat, pe 12 februarie, că Egiptul a menținut acordul timp de 40 de ani și va continua să facă acest lucru atâta timp cât ambele părți s-au angajat să-l respecte.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Avion Eurofighter Typhoon al Forțelor Aeriene Austriece profimedia-0905226725
Țara de lângă România al cărei spațiu aerian a rămas neprotejat în weekend: de ce și-au luat liber piloții...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului