"E cineva în viață?". În localitățile eliberate, ucrainenii ascunși luni de zile în subsoluri nu au știut cum să reacționeze

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0721454626
Balaklia, Harkov. Foto: Profimedia Images

În localitățile eliberate de trupe ruse, ucrainenii povestesc despre momentele de bucurie și de speranță pe care le-au trăit atunci când au fost găsiți de soldații care i-au salvat de invadatori. După ce au stat luni de zile ascunși în subsoluri, vorbesc despre "o minune" și spun că nu au știut cum să reacționeze – să îi îmbrățișeze pe cei care i-au eliberat sau doar să le strângă mâna.

Printre ei este și Natalia, care a vorbit pentru BBC despre acest moment trăit atunci când rușii au fost forțați să fugă din satul ei, Novovoznesenske, din sudul Hersonului.

Rușii au ajuns acolo în 29 martie. Ceea ce nu au distrus, au furat, spune femeia. Au furat inclusiv furculițe și linguri, dar și pantofii din picioarele unui pensionar. "Erau o mulțime", povestește femeia.

Momentul eliberării a venit în 2 septembrie. "Când au sosit forțele noastre armate, eram în subsol", spune un bărbat. "Au întrebat, în ucraineană: „E cineva în viață?” și mi-am dat seama că erau ai noștri. Erau atât de frumoși, atât de frumoși, mai ales în comparație cu fasciștii. Nu știam ce să fac – dacă ar trebui să-i îmbrățișez sau să îi iau de mână? Am fost foarte fericit."

Armata Ucrainei susține că i-a forțat pe ruși să se retragă din mai mult de 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore, a informat Statul Major Ucrainean: "Eliberarea localităților de sub invadatorii ruși în regiunile Harkov și Donețk continuă. Așa cum a fost raportat anterior, în timpul retragerii, trupele rusești au abandonat rapid pozițiile lor și au fugit departe în teritoriile temporar ocupate sau în teritoriul Federației Ruse. Această situația persistă. Așa că, în ultima zi, ocupanții au luat bunuri și vehicule furate de la locuitorii din așezările Veliki Burluk and Dvoricina ale regiunii Harkov. Forțele de apărare au reușit să înlăture inamicul din mai mult de 20 de așezări".

"Armata rusă se grăbește să devină celebră ca fiind cea mai rapidă armată din lume (care fuge cel mai rapid - n.r.)", a scris Andriy Yermak, șef de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, pe Twitter. De altfel, pe rețelele sociale au apărut numeroase imagini cu poziții ale Rusiei abandonate sau distruse și cu forțele ucrainene care își pun steagul în zonele recent eliberate.

Viteza - și amploarea – contraofensivei ucrainene i-a surprins pe ruși, dar și pe mulți ucraineni. "Aveam nevoie de o victorie puternică care să ne bucure. Se pare că există un efect de domino în Harkov. Însă, ei încă au arme și trupe pe teritoriul nostru. Oamenii știu cine le este vecin. Dar e mai puțină frică și mai multă încredere", spune un ucrainean.

În iunie, în Donbas nu era niciun indiciu că forțele ucrainene ar putea fi capabile să lanseze un contraatac atât de puternic. "Este un miracol militar", spune Mihail, un inginer IT în vârstă de 38 de ani.

"Minunea" a fost posibilă datorită armelor străine - inclusiv sisteme de lansare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune. De asemenea, se pare că ucrainenii i-au depășit numeric pe ruși, în sudul Hersonului.

Sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele armate ale țării sale și-au recuperat aproximativ 2.000 km pătrați (770 mile pătrate) de la începutul lunii septembrie. Duminică dimineață, armata a anunțat că este vorba despre 3.000 km pătrați. În ciuda progreselor recente ale Ucrainei, rușii încă dețin aproximativ o cincime din Ucraina - inclusiv orașul Herson. A fost primul oraș important ucrainean care a căzut după invazie și se află chiar la nord de peninsula Crimeea (deținută de Rusia din 2014). O femeie din zonă povestește pentru BBC că soldații ruși sunt mai puțin vizibili în cafenele și restaurante, dar că însă se teme, așa că va mai sta ascunsă în subsol  zile sau săptămâni, de teama unor atacuri. "Vreau să văd armata noastră aici și să le mulțumesc. Vreau să văd Victoria", spune ea.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Avocatul Adrian Cuculis lămurește misterul averii lui Silviu Prigoană. Cât o să le revină copiilor Adrianei...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...