China a interzis orașelor mai mici ale țării să construiască „cladiri super înalte”, ca parte a unor eforturi mai ample de a reduce proiecte inutile, realizate doar din vanitate.
În China se află unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, inclusiv Shanghai Tower, care are 128 de etaje.
Evaluarile locale au pus sub semnul întrebării necesitatea orașelor cu o populație mai scăzută să construiască zgârie-nori, sugerând că acestea au fost construite mai mult din orgoliu, însă nu ar fi și practice, relatează BBC.
În țară există deja o interdicție cu privire la clădirile mai înalte de 500 de metri.
Ultimul anunț a fost primit foarte bine pe platforma chineză de socializare din Weibo, mulți afirmând că zgârie-norii „nu sunt necesari... și doar îți iau ochii”.
La începutul acestui an, China a emis o interdicție privind „arhitectura urâtă”.
„Suntem într-o etapă în care oamenii sunt prea impetuoși și nerăbdători să producă ceva care poate să rămână în istorie”, a declarat Zhang Shangwu, de la Colegiul de Arhitectură și Planificare Urbană a Universității Tongji.
„Fiecare clădire își propune să fie un reper, iar dezvoltatorii și urbaniștii încearcă să atingă acest obiectiv mergând la extreme în ceea ce privește noutatea și ciudățenia”, a mai spus el.
Ce spun noile reguli?
Într-o declarație comună emisă marți, Ministerul Locuințelor și Dezvoltării Urban-Rurale și Ministerul Managementului Situațiilor de Urgență au declarat că orașele cu populație mai mică de 3 milioane de locuitori nu vor putea să construiască zgârie-nori mai înalți de 150 de metri.
Orașele cu populații mai mari de 3 milioane nu vor avea voie să construiască turnuri mai înalte de 250 de metri.
Autoritățile au mai spus că pot fi făcute unele excepții, în situații extraordinare, pentru clădirile de 150 de metri din orașele „mici”, cu mai puțin 3 milioane de locuitori, dar acestea nu pot depăși 250 de metri.
În mod similar, orașele cu o populație de peste trei milioane de locuitori pot solicita să construiască un zgârie-nori mai înalți de 250 de metri, dar aceștia nu pot depăși niciodată 500 de metri.
Cei care aprobă proiecte care încalcă aceste noi reguli vor fi „responsabili pe tot parcursul vieții”, se mai spune în declarație.
Editor : D.C.