Președintele rus Vladimir Putin a ajuns marți la Teheran, potrivit presei iraniene de stat, în prima vizită în afara granițelor fostei Uniuni Sovietice de la începutul războiului din Ucraina. Putin se va întâlni cu ayatollahul Ali Khamenei, dar și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu care va discuta despre tranzitul cerealelor din Ucraina.
Președintele Iranului Ebrahim Raisi va găzdui un summit tripartit cu omologii săi rus și turc. Summitul este primul găzduit de președintele ultraconservator al Iranului de la preluarea mandatului anul trecut.
Summitul trilateral este aparent centrat pe Siria, ca parte a așa-numitului proces de pace de la Astana, pentru a pune capăt a peste 11 ani de conflict în țara arabă, scrie France24.
Toți cei trei lideri sunt implicați în Siria, Iranul și Rusia susținând regimul președintelui Bashar al-Assad și Turcia susținând forțele rebele.
Întâlnirea are loc după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat la sfârșitul anului trecut că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva militanților kurzi.
Iranul a avertizat deja că orice acțiune militară a Turciei în Siria ar putea „destabiliza regiunea”.
„Momentul acestui summit nu este o coincidență”, a declarat pentru AFP analistul rus Vladimir Sotnikov.
„Turcia vrea să desfășoare o „operațiune specială” în Siria, așa cum Rusia implementează o „operațiune specială” în Ucraina”, a spus el.
Turcia a lansat valuri de atacuri asupra Siriei din 2016, vizând milițiile kurde, precum și jihadiștii grupării Stat Islamic și forțele loiale lui Assad.
Summitul îi va permite, de asemenea, lui Erdogan să aibă prima sa întâlnire cu Putin de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.
Președintele turc s-a oferit de luni de zile să se întâlnească cu liderul rus în încercarea de a ajuta la rezolvarea tensiunilor globale crescute de la începutul războiului.
Putin și Erdogan vor discuta la Teheran și despre un acord care vizează reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei pe Marea Neagră.
Rusia vrea să cumpere drone din Iran
Duminică, la o zi după ce Biden și-a încheiat turneul din Orientul Mijlociu, Iranul a acuzat Statele Unite că provoacă crize în regiune.
Biden a promis că SUA nu va „tolera eforturile nici unei țări de a domina o altă țară din regiune prin consolidări militare, incursiuni și/sau amenințări”, într-o referire transparentă la Iran.
De asemenea, a subliniat eforturile diplomatice de a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară, un obiectiv pe care republica islamică a negat întotdeauna că-l urmărește.
Duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a acuzat Statele Unite că „au recurs din nou la politica eșuată a fobiei iraniane, încercând să creeze tensiuni și crize în regiune”.
Statele Unite au declarat săptămâna trecută că Iranul intenționează să livreze Rusiei „sute de drone” pentru a-i ajuta în războiul împotriva Ucrainei, acuzație pe care Iranul a respins-o.
Imagini din satelit, obținute de CNN, prezintă mai multe drone militare iraniene expuse la o bază aeriană din centrul iranului, pentru a fi inspectate de către membrii unei delegații ruse. Rușii au vizitat baza respectivă de cel puțin două ori în ultima lună, a precizat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Citește și Oficial de la Teheran: Iranul are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, dar nu a luat deocamdată vreo decizie
Editor : R.K.