Orașul New Orleans are cea mai mare rată a mortalității din Statele Unite. Unii spun că situația gravă se trage de la faptul că autoritățile n-au reacționat la timp.
Strada Bourbon, New Orleans. Barurile sunt închise, carele alegorice au dispărut, la fel și mulțimile de petrecăreți. Dar oare carantina a venit prea târziu? În februarie, autoritățile au autorizat parada de Mardi Gras. Două luni mai târziu, orașul înregistrează cea mai mare rată a mortalității din America. Familia Franklin a pierdut patru membri în doar 12 zile.
Jacqueline Franklin: "Toate paturile erau ocupate de membri ai familiei noastre. Patru rude în aceeași secție de terapie intensivă, în același timp".
Anthony Franklin: "Unchiul meu a murit primul. După câteva zile s-a dus și bunica. Și după alte câteva zile, a murit și tata. Apoi am mai pierdut un unchi".
Reporter: "Ați pierdut atât de mult într-un timp atât de scurt. Cum faceți față situației?"
Jacqueline Franklin: "Toată povestea cu acest virus ni se pare incredibilă. Cel mai greu mi-e să accept că mai sunt oameni care cred că virusul nu există. Iar noi am îngropat patru membri de familie. Pentru soțul meu și frații lui am făcut o singură înmormântare, trei sicrie la rând. Vreau ca lumea să știe că ceea ce ni se întâmplă e cât se poate de real."
70% dintre cei care au murit în Louisiana sunt afro-americani în condițiile în care afro-americanii reprezintă doar 32% din populația statului.
Pentru scriitorul Maurice Ruffin aceste statistici sunt rezultatul unei furtuni perfecte a inegalității.
Maurice Ruffin, scriitor: "Aici sistemul sanitar nu e cine știe ce. Oamenii nu sunt foarte bogați. Iar rasismul împământenit a agravat acești factori care la rândul lor au înrăutățit situația pentru comunitatea noastră".
Reporter: "Crezi că a fost iresponsabil sau cel puțin regretabil că a avut loc parada de Mardi Gras?"
Maurice Ruffin: "Nu, nu cred. Cred că e mai ușor să arăți cu degetul. La vremea respectivă încă se juca baschet. Oamenii participau la festivaluri și evenimente peste tot în țară. Oamenii mergeau la biserică. Nimeni nu ne-a spus că trebuie să evităm aglomerația la vremea aceea".
În Baton Rouge, unii încă mai merg la biserică. Imaginile sunt din sâmbăta Paștelui la câteva săptămâni după declararea carantinei. Un pastor sfidător care ignoră interdicțiile își animă congregația: "Există niște drepturi inalienabile. Printre ele, dreptul la viață, la libertate și la fericire. Și această libertate nu vine de la guvernator. Vine de la Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este creatorul meu. Și nu îi pare rău".
Reporter: "Ce le răspundeți celor care vă acuză că sunteți iresponsabil și puneți viețile oamenilor în pericol?"
Pastor: "Le spun să nu fie ipocriți. Oricine trece pe șoseaua aceea, oricine e acum într-un magazin precum Walmart sau într-un magazin de băuturi, dacă mergeți în acele locuri, dar nu veniți la biserică, sunteți oameni cu două fețe".
Fantoma uraganului Katrina bântuie acest oraș. Acum e hărțuit de un virus. Încă un coșmar pentru unii dintre cei mai săraci americani.
Redactare: G.M.