Poliția germană a deschis o anchetă după ce o jurnalistă și o activistă, ambele rusoaice expate, au acuzat simptome de otrăvire după ce au participat la o conferință susținută la Berlin de opozantul lui Putin, Mihail Hodorkovski, scrie The Guardian.
Ancheta polițienească a început după ce cazul a fost dezvăluit platforma jurnaliștilor ruși de investigație Agentsvo.
Conferința susținută de omul de afaceri Mihail Hodorkovski, un cunoscut opozant al lui Putin, care a fost încarcerat timp de zece ani, înainte să plece în exil, a adunat mai mulți dizidenți ruși.
Printre aceștia s-au numărat o jurnalistă, al cărei nume nu a fost făcut public și activista Natalia Arno, lidera ONG-ului Rusia Liberă, care locuiește în SUA.
Ambele femei au început să se simtă rău înainte de a participa la conferință. Jurnalista a fost interntă la spitalul Charité, din Berlin.
Activista Natalia Arno a vorbit public despre simptomele ei, despre care spune că a început să le simtă la Berlin, dar și după ce a părăsit orașul și a ajuns la Praga.
Aici, spune ea, a găsit la un moment dat ușa camerei sale de hotel întredeschisă.
"Mai târziu, pe la 5 dimineața, m-am trezit având dureri ascuțite și simptome ciudate".
Femeia s-a întors în SUA, unde a fost tratată pentru simptomele ei. Potrivit acesteia, o anchetă în acest caz a fost deschisă și de FBI.
Natalia Arno crede că a fost otrăvită cu un agent neurotoxic, la fel ca Aleksei Navalnîi, un alt oponent faimos al lui Putin.
În 2020, opozantul și criticul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a fost tratat în Rusia și apoi în Germania, chiar la spitalul Charité din Berlin, unde a ajuns jurnalista rusoaică. Testele au arătat că acesta fusese otrăvit cu agent neurotoxic Novicioc.
Navalnîi s-a întors voluntar în Rusia, după externare, fiind arestat la scurt timp. Acesta este închis și acum.
Mai mulți oponenți ai președintelui rus au fost otrăviți fie în Rusia, fie în afara acestei țări, în ultimii ani. Moscova neagă că serviciile sale secrete sunt responsabile.
Agentul neurotoxic Novicioc a fost folosit și pentru otrăvirea spionului Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în 2018, în orașul englez Salisbury.
Serghei Skripal fusese condamnat în Rusia pentru trădare, sub acuzația că a colaborat cu serviciile secrete britanice.
Tot în Marea Britanie a fost otrăvit Aleksandr Litvinenko, în 2006, un fost agent secret rus care se refugiase la Londra. Acesta a murit ulterior de cancer.
Testele au arătat că fusese otrăvit cu poloniu.
Editor : D.R.