Doar 18% dintre votanții pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană consideră că Brexit-ul a fost un succes, la șapte ani de la referendumul din 2016, conform unui sondaj realizat de un thinktank britanic, relatează The Guardian.
Totuși, 61% dintre votanții pentru „Leave” sunt de părere că efectele Brexit vor fi pozitive, „într-un final”.
La șapte ani de la referendum, compania de sondare Public First a întrebat peste 4.000 de britanici care au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, într-un eșantion reprezentativ, ce părere au de felul în care s-a făcut Brexit-ul.
18% dintre ei sunt de părere că Brexit a fost un succes pentru țară, în timp ce 30% spun că nu a produs nici efecte pozitive, dar nici negative, în timp ce 26% au spus că e „prea devreme” pentru a judeca.
Deși inflația în Regat a ajuns la cote nemaivăzute, iar economia stagnează și economiștii avertizează constant cu privire la efectele Brexitului asupra comerțului și investițiilor, mai puțin de o treime dintre votanții Brexit consideră că ieșirea din UE a avut un impact economic negativ.
Dintre cei care spun că Brexit-ul a avut efecte negative, majoritatea dau vina pe politicieni pentru eșec, un narativ construit de principalul lider al mișcării, Nigel Farage. Din acest segment, 70% spun că Brexit-ul ar fi putut fi un succes, iar 48% cred că politicienii ar fi putut să-l facă un succes, dar „nici măcar n-au încercat”.
Un subiect încă dificil pentru britanici
Ieșirea din Uniunea Europeană a fost, vreme de ani de zile, o temă care a divizat profund Partidul Conservator britanic, iar implementarea deciziei a dus la dezbateri și lupte politice intense care au ridicat și distrus cariere în ultimii șapte ani.
După ani de zile de discuții și negocieri în perioada mandatului de prim-ministru al Theresei May, Boris Johnson a fost cel care a reușit să „livreze” Brexit-ul, cu efecte dezastruoase pentru economia britanică, mai ales în combinație cu efectele pandemiei de coronavirus.
„Deși puțini votanți sunt de părere că Brexit-ul a avut efecte pozitive, un număr mare de votanți pentru părăsirea blocului european spun că e prea devreme să dea un verdict concludent.
Mulți votanți cred că Brexit nu a fost un succes pentru că politicienii i-au dezamăgit. Pericolul este că asta va duce la o erodare a încrederii în politică și în politicieni”, spune Anand Menon, director la thinktank-ul UK in a Changing Europe.
În ciuda dezamăgirii produse de Brexit printre votanții săi, nu se poate observa încă o schimbare radicală de perspectivă, fapt ce poate să explice de ce partidele de opoziție – laburiștii și liberal-democrații – sunt reticente în a face campanie pe această temă.
O majoritate covârșitoare a celor care au votat pentru Brexit – 72% - spun că ar vota la fel ca în 2016, chiar și cu informațiile pe care le au acum, șapte ani mai târziu. Același procent spun că nu vor să mai discute de Brexit.
Editor : Adrian Dumitru