Video Boris Johnson, portretul unui lider controversat: de la bufonul politicii britanice la artizanul Brexit
Boris Johnson a cedat în faţa apelurilor din partea propiilor miniştri şi parlamentari ai Partidului Conservator și a anunțat, joi, că demisionează. Cu siguranță, puține cariere politice pot ține pasul cu cea a lui Boris Johnson. Un om cu visuri de mărire încă din copilărie, cu multe acuzații pe umeri, de la neseriozitate și minciună la lipsă de respect pentru cutumele politicii britanice, Boris Johnson va rămâne totodată în istorie ca premierul care și-a respectat promisiunea față de eurosceptici, aceea de a scoate țara din Uniunea Europeană. După ce a promis că va face din Marea Britanie locul cel mai bun de pe Pământ, a ajuns deja la capăt de drum, după nici trei ani în fruntea guvernului de la Londra.
Primar al Londrei, apoi ministru de externe
Boris Johnson, în vârstă de 58 de ani, este una dintre cele mai controversate figuri din politica britanică, în mare parte din cauza gafelor făcute și a declarațiilor deplasate. A fost primar al Londrei timp de opt ani, până în 2016, și a devenit o figură marcantă în tabăra celor care au susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De altfel, primul său rol politic cu adevărat important a fost implicarea în campania pentru Brexit.
„Voi face campanie pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană sau oricum se va numi această tabără. Dar înţeleg că sunt mulţi susţinători. Cred că este şi normal, vreau ceva mai bun pentru poporul acestei ţări”, anunța el la 21 februarie 2016.
În urma succesului înregistrat la referendumul pentru Brexit, Boris Johnson a fost numit ministru de externe. După un mandat marcat de gafe, a demisionat în iulie 2018, nemulțumit de modul în care Theresa May negocia ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
I-a insultat pe lideri importanți ai planetei
Dincolo de cariera politică, Boris Johnson a reuşit performanţa de a-i insulta pe cei mai importanţi lideri ai planetei. Despre fostul lider al SUA, Barack Obama, a spus că acesta are o antipatie ancestrală față de Imperiul britanic. Pe Vladimir Putin l-a comparat cu elful Dobby din Harry Potter și l-a catalogat drept un tiran nemilos şi manipulator. Iar pe Hillary Clinton a descris-o drept „o asistentă sadică de la spitalul de psihiatrie”.
Iată o mostră de dialog cu un jurnalist la o conferință de presă susținută în iulie 2016, când era ministru de extrerne:
- Domnule ministru de externe, înţeleg că poate nu vreţi să comentaţi trecutul, dar aveţi o listă neobişnuit de lungă...
- Iar asta?
- ...de exagerări uluitoare și, sincer, de minciuni cât se poate de evidente.
- Mă tem că există acum un tezaur mult prea bogat de lucruri pe care le-am spus şi care, într-un fel sau altul, nu ştiu prin ce alchimie, au fost răstălmăcite, încât mi-ar lua prea mult timp să pornesc într-o călătorie globală pentru a le cere scuze tuturor celor vizaţi, i-a răspuns Boris Johnson.
În 2012, Boris Johnson a făcut deliciul publicului după ce a rămas blocat pe o tiroliană inaugurată într-un parc din Londra.
- Aduceţi-mi o scară! a cerut el.
A strânit amuzamentul jurnaliştilor şi în 2016, când a venit la o şedinţă de guvern în Downing Street, dar a fost ţinut la uşă preţ de câteva clipe.
Tatăl, diplomat care a lucrat în MI6
Alexander Boris de Pfeffel Johnson s-a născut în 1964 la New York, într-o familie înstărită. Mama, o artistă care avea să se lupte cu episoade de depresie severă, tatăl, un diplomat care a lucrat printre altele în MI6, adică serviciul secret extern al Marii Britanii, la Banca Mondială și la Comisia Europeană. Încă de mic, Boris nu prea știa ce sunt limitele, o trăsătură care-i definește întreaga carieră. A moștenit de la mama lui și o înclinație către artă. Și-a făcut un autoportret la 12 ani.
„De câte ori îl întreba cineva ce voia să se facă, spunea: regele lumii. Este adevărat. Asta credea. Credea că este un loc de muncă pe care-l putea avea și că va îndeplini toate cerințele”, declara Rachel Johnson, sora actualui premier britanic.
Boris Johnson și David Cameron, colegi și rivali la Eton
La 13 ani, a primit o bursă la Eton College, cea mai prestigioasă școală de băieți pentru elitele britanice. 19 viitori prim-miniștri britanici au absolvit cursurile sale. Fostul premier conservator David Cameron era la Eton în același timp cu Boris Johnson. Mulți spun că acesta este momentul în care a început rivalitatea dintre cei doi. Deși Cameron a obținut rezultate mai bune, Johnson a fost adevăratul star al promoției sale.
După Eton, a mers la Oxford și așa Boris Johnson avea să închidă cercul unei educații exclusiviste, care, susțin criticii săi, l-a rupt total de realitatea britanicilor de rând. Johnson și-a început cariera tocmai lucrând pentru ziarele pe ale căror prime pagini stă acum.
Prima dată a lucrat la „The Times”, dar a fost dat afară pentru cea mai rușinoasă faptă a unui jurnalist: a mințit, mai exact, a fabricat un citat.
„A fost îngrozitor. Îmi amintesc un sentiment profund, profund de rușine și de vinovăție”, mărturisea Boris Johnson într-un interviu.
Corespondent la Bruxelles pentru „The Telegraph”
A urmat slujba de la „The Daily Telegraph”: corespondent la Bruxelles. S-a făcut remarcat pentru articole acide la adresa Uniunii Europene. Iată cum explica un coleg de breaslă impactul atitudinii complet eurosceptice a lui Boris Johnson: „Domnul Johnson și-a făcut un renume în Bruxelles nu prin relatări cinstite, ci printr-un euroscepticism extrem, prin atacuri neobosite, ridiculizând și denigrând Uniunea Europeană. Articolele sale erau, fără îndoială, colorate, dar aveau prea puțină legătură cu realitatea”.
A urmat pasul, foarte scurt, spre politică. Parlamentar în 2001, primar al Londrei în 2008. Curând, și-a creat o imagine unică.
Boris Johnson este fascinat de Winston Churchill. I-a dedicat titanului și o biografie, numai că în prefața lucrării, numele invocat de 31 de ori a fost al lui Johnson, nu al lui Churchill.
A înșelat încrederea Reginei, dar și-a văzut visul împlinit
Momentul care l-a propulsat spre postul râvnit o viață întreagă a fost referendumul pentru Brexit. A trecut fără menajamente în tabăra celor care voiau desprinderea de Uniunea Europeană și nu puțini sunt cei care îl acuză că a văzut în asta șansa de regla odată pentru totdeauna rivalitatea cu David Cameron și șansa de a se instala în Downing Street 10.
Referendumul i-a adus o victorie parțială. A scăpat de spectrul lui Cameron, dar tot a mai avut nevoie de trei ani pentru a deveni premier, după retragerea umilitoare a Theresei May.
Din acel moment, buldozerul Boris Johnson nu a mai ținut cont de nimic, a călcat în picioare cutumele seculare ale parlamentarismului britanic ajungând în conflict cu judecătorii de la Curtea Supremă, pentru că a înșelat încrederea reginei Elisabeta când i-a cerut suspendarea parlamentului. Totul, pentru o singură obsesie, pecetluită de alegerile anticipate din 12 decembrie 2019.
„Am reușit, am făcut-o, am scos-o la capăt, nu-i așa? Am scos-o la capăt! Un mandat covârșitor rezultă din aceste alegeri, să ducem Brexit la bun sfârșit! Vom onora acest mandat pe 31 ianuarie 2020” - era promisiunea făcută de Boris Johnson.
Trei mariaje și (cel puțin) șase copii
Pe plan personal, Boris Johnson are la activ două mariaje ratate și șase copii, dintre care doi cu actuala soție, Carrie Symonds, cu 24 de ani mai tânără, cu care s-a căsătorit în 2021, în timp ce era premier. A fost prima nuntă a unui premier britanic în funcție după aproape 200 de ani. De altfel, când au venit la Downing Street, în 2019, Boris Johnson și Carrie Symonds au fost primul cuplu necăsătorit care a locuit în reședința prim-ministrului britanic.
Din cea de-a doua căsătorie, cu avocata Marina Wheeler, premierul britanic mai are patru copii, doi băieți și două fete.
Au fost speculații că ar mai avea și un al șaptela copil, dintr-o legătură în afara căsătoriei.
Editor : Luana Pavaluca
- Etichete:
- marea britanie
- boris johnson
- demisie boris johnson
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News