Cei cinci candidaţi la preşedinţia Partidului Conservator britanic şi, implicit, la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit s-au contrat pe diverse subiecte în dezbaterea televizată organizată duminică seară, în ajunul unei noi runde a scrutinului intern, relatează luni agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.
Candidaţii rămaşi în cursă după primele două tururi, desfăşurate săptămâna trecută, sunt:
Fostul ministru de finanţe Rishi Sunak, care a obţinut cele mai multe voturi în ambele tururi de scrutin desfăşurate până acum, a avut mai multe schimburi de replici contondente pe subiecte economice cu fostul ministru al apărării Penny Mordaunt şi cu actuala şefă a diplomaţiei Liz Truss.
În acelaşi timp, fostul ministru al egalităţii Kemi Badenoch şi deputatul Tom Tugendhat, care s-au plasat pe locurile patru şi cinci în precedentul tur de scrutin şi luptă pentru a evita eliminarea, au discutat în contradictoriu în legătură cu experienţa celuilalt.
În pofida faptului că la referendumul din 2016 a votat pentru rămânerea Regatului Unit în interiorul Uniunii Europene, şefa diplomaţiei Liz Truss este sprijinită de mulţi susţinători ai Brexitului.
Truss vs. Sunak
Truss a deschis dezbaterea destul de agresiv, criticându-l pe Rishi Sunak pentru faptul că a adus taxele la cel mai ridicat nivel din ultimii 70 de ani, ceea ce în opinia sa a afectat redresarea economică.
Sunak a ripostat, acuzând-o pe Liz Truss de promovează „gândirea economică ceva-pentru-nimic”. „Acesta nu este conservatorism. Este socialism”, a spus fostul ministru de finanțe din Marea Britanie.
Rishi Sunak a fost forțat să apere majorările de impozite introduse în perioada în care a fost ministru, inclusiv creșterea din luna aprilie a asigurărilor naționale pentru a plăti asistența socială și NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie).
De asemenea, Rishi Sunak a apreciat că planul lui Penny Mordaunt de a relaxa regulile fiscale şi de a „pune facturile de zi cu zi pe cardul de credit al ţării este nu doar greşit, ci şi periculos”. „Nici măcar Jeremy Corbyn (fostul lider al Partidului Laburist britanic în perioada 2015-2020 - n.red.) nu a mers atât de departe”, a subliniat Sunak.
Separat, Penny Mordaunt, favorita caselor de pariuri pentru a câștiga cursa, a spus că relaxarea regulilor fiscale pe care le-a susținut nu sunt inflaționiste și că oamenii au nevoie de ajutor acum, având în vedere costul vieții. „Nu înțeleg de ce Rishi nu înțelege asta”, a spus aceasta.
The Guardian observă că Liz Truss a spus că este pregătită să se așeze la masa discuțiilor cu Vladimir Putin în cadrul summitului G20 din Indonezia. De asemenea, Truss a spus că este important ca lumea liberă să înfrunte Rusia.
Penny Mordaunt, Tom Tugendhat și Kemi Badenoch au spus că nu vor sta la aceeași masă cu Putin, cel puțin în circumstanțele actuale.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pe de altă parte, Rishi Sunak a transmis că va pleca din sală în loc să se așeze la aceeași masă cu rușii.
Boris Johnson nu va mai avea un viitor politic în noua echipă din 10 Downing Street
Toți cei cinci au exclus alegerile generale anticipate dacă vor ajunge să ocupe funcția de prim-ministru în următoarele șapte săptămâni.
La un moment dat, candidaților li s-a cerut să ridice mâna dacă i-ar oferi lui Boris Johnson un loc de muncă în cabinetul lor. Nici unul dintre ei nu a făcut-o, transmite BBC News.
Însă, înainte ca aceștia să poată explica de ce nu ar fi loc pentru Johnson în cabinetul lor, dezbaterea a luat o pauză publicitară. Când emisiunea a fost reluată, gazda Julie Etchingham a spus despre Johnson: „Mă întreb dacă se uită în seara asta”.
Toți candidații au declarat că vor susține angajamentul Regatului Unit de a reduce emisiile de carbon la zero până în 2050.
În plus, Rishi Sunak a apărat statutul financiar al soției sale și averea familiei sale, argumentând că aceasta este „o poveste incredibil de conservatoare”.
Citește și: Femeia care ar putea ajunge premierul Marii Britanii a lucrat în orfelinatele groazei ale regimului Ceaușescu
Ministrul din umbră a muncii, Conor McGinn, a spus că dezbaterea a arătat cât de „deconectați de la realitate” sunt candidații, acuzându-i că se ceartă pentru „planuri economice fanteziste” în timp ce gospodăriile se luptă cu costurile tot mai mari ale vieții.
Liderul liberal-democrat, Sir Ed Davey, a declarat că niciunul dintre candidații conservatori nu are „un plan pentru a ne scoate țara din criza pe care au provocat-o” și l-a îndemnat pe noul lider al partidului conservator să convoace alegeri generale anticipate de îndată ce ajunge în funcție.
Liderul adjunct al Partidului Național Scoțian, Kirsten Oswald, a declarat că Scoția a fost „norocoasă să primească o mențiune superficială într-o dezbatere în care candidații nu au reușit să scape din bula de la Westminster pentru publicul de acasă”, în timp ce oamenii au fost afectați de criza costului vieții.
În urma voturilor succesive, care ar trebui să se încheie înainte de 22 iulie, la fiecare rundă va fi eliminat cel puţin câte un candidat - sunt de asemenea eliminaţi toţi cei care obţin sub 30 de voturi - până când rămân doi finalişti, iar câştigătorul va fi cunoscut pe 5 septembrie în urma unui vot la care vor participa toţi membrii partidului.
Citește și: Cine este Rishi Sunak, milionarul care ar putea ajunge primul prim-ministru cu origini indiene al Marii Britanii
Editor : Marco Badea