Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite s-au oferit să ajute Marocul după cutremurul devastator. Ministerul de Interne a transmis într-un comunicat că Marocul a răspuns favorabil, "în această etapă", la ofertele acestor patru ţări "de a trimite echipe de căutare şi salvare", în timp ce alte câteva state, în special Franţa, au declarat că sunt pregătite să ofere ajutor. Cel putin 2.100 de oameni au murit și 2.000 au fost răniți. Acesta este bilanțul oficial, în condițiile în care echipele de salvare și ajutor încă nu au reușit să ajungă în localitățile din Munții Atlas, unde nu se știe care sunt efectele seismului. Mii de oameni au rămas fără adăpost, în timp ce alții care mai au încă locuințe se tem să revină în case, după ce au trăit clipe groaznice în timpul cutremurului. Au dormit pentru a doua noapte la rând sub cerul liber, în parcuri și pe străzi, departe de orice clădire. S-au încălzit cu pături și focuri de tabără. Regele Marocului a anunțat că vor fi 3 zile de doliu național. Salvatorii sapă cu mâinile goale printre ruine, căutând supraviețuitori.
Echipele de salvare din Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite "au intrat în contact astăzi (duminică)" cu omologii lor din Maroc în vederea coordonării eforturilor, a adăugat sursa citată.
Mulţumind tuturor ţărilor care s-au oferit să trimită echipe de salvatori, ministerul a indicat că Marocul a acceptat ajutorul "după ce a efectuat o evaluare minuţioasă a nevoilor pe teren şi ţinând cont de faptul că o lipsă de coordonare ar putea fi contraproductivă". Alte oferte ar putea fi acceptate pe viitor "dacă nevoile evoluează", se precizează în comunicat.
Mai multe ţări, inclusiv Israel, Franţa, Spania, Italia şi Statele Unite şi-au oferit ajutorul. Chiar şi Algeria vecină, cu relaţii încordate cu Marocul, şi-a deschis spaţiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar şi răniţi.
Seismul, cel mai puternic care a lovit Marocul până în prezent, s-a soldat cu cel puţin 2.012 de morţi şi 2.059 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.
Salvatorii marocani sapă cu mâinile goale printre ruine
În satele de munte îndepărtate de la sud de Marrakech, salvatorii se luptă pentru a găsi supraviețuitori după cutremurul mortal de vineri noapte.
Ei sapă cu mâinile goale în timp ce autoritățile caută soluții să trimită echipamente pe drumurile blocate cu moloz. Numărul oficial al morților este de peste 2.100, dar este posibil ca acest număr să crească.
Disperare în Tafeghaghte
Satul Tafeghaghte a fost aproape complet distrus de cutremur, aproape jumătate din cei 200 de locuitori au murit, scrie BBC.
„Oamenii din acest sat sunt fie în spital, fie morți”, a declarat un localnic pentru BBC.
Un angajat al spitalului din Marrakech și-a pierdut 10 rude
În Marrakech, un angajat al spitalului Manel a declarat pentru BBC că a pierdut 10 rude în urma cutremurului. Oamenii locuiau în satele de lângă oraș, iar acolo accesul a fost dificil.
„Nu putem face nimic. Am vrut să mergem să ajutăm, dar drumul este închis. Ar trebui să degajeze drumurile, ca să putem merge. Deocamdată, nu avem alte informații, deoarece acolo internetul a picat și nu mai funcționează nimic”.
Povestea bebelușului născut cu câteva minute înainte de cutremur
O femeie a născut o fetiță cu doar câteva minute înainte de cutremurul devastator din Maroc. Mama și bebelușul erau în spitalul din Marrakech în momentul seismului. Nu au suferit răni, iar medicii, după o evaluare medicală, le-au externat de teama unor replici, scrie BBC.
Khadija a ajuns astfel să locuiască cu bebelușul ei într-un cort pe marginea drumului. Nu au fost rănite în urma cutremurului. Spitalul din Marrakech în care se aflau a fost evacuat. După un control rapid, la doar trei ore de la naștere, femeia fost externată cu fetița. „Ne-au spus că trebuie să plecăm pentru că le era teamă de replici”, a spus ea.