Deutsche Bank şi Volkswagen pot gripa motorul Europei
Data publicării:
Cei doi giganţi mondiali, penalizaţi în SUA cu sume de ordinul miliardelor de dolari pentru comportamentul incorect în afaceri, riscă să afecteze grav economia Germaniei, relatează Bloomberg, preluat de News.ro.
Problemele cu care se confruntă în SUA Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană şi cea mai mare bancă de investiţii din Europa, şi Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa, coincid cu scăderea popularităţii politice a Angelei Merkel, a cărei formaţiune creştin-democrată pierde alegători în favoarea unui partid anti-imigraţie.
Împreună, Deutsche Bank şi Volkswagen au peste 700.000 de angajaţi, dintre care aproape jumătate în Germania.
Înrăutăţirea în continuare a situaţiei financiare a celor doi piloni ai economiei germane ar putea avea impact asupra creşterii interne şi ramificaţii în afara ţării, adăugându-se altor riscuri precum cererea scăzută la nivel global şi efectele deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană. ”În condiţiile în care cele două mari companii se clatină, ar putea avea loc o scădere a consumului şi a investiţiilor”, avertizează Horst Loechel, profesor de economie la Frankfurt School of Finance & Management.
Acţiunile Deutsche Bank au atins marţi un nou minim record, din cauza temerilor legate de înrăutăţirea situaţiei financiare a băncii. Departamentul de Justiţie din SUA a anunţat, în urma unei analize preliminare, că ar putea obliga banca germană să plătească penalităţi de până la 14 miliarde de dolari din cauza neregulilor descoperite la operaţiunile cu instrumentele financiare garantate prin ipoteci. Dacă Deutsche Bank va fi obligată să plătească o penalizare de peste 5,4 miliarde de euro, atunci va fi nevoită să efectueze o majorare de capital, consideră Andrew Lim, analist la Societe Generale. Chiar şi înainte de această criză, Deutsche Bank a adoptat măsuri de restructurare şi reducere a numărului de angajaţi, pentru refacerea profitabilităţii.
Acţiunile Deutsche Bank au recuperat miercuri o parte din pierderi, cu o creştere de până la 3,8%, după ce directorul general John Cryan a declarat publicaţiei Bild Zeitung că nu se pune problema în prezent a unei majorări de capital.