De ce mută Putin avioane MiG-31, capabile să lanseze rachete hipersonice Kinjal, în Belarus. Care sunt intențiile Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
avion rusesc mig-31
Avioanele rusești MIG-31 pot lansa rachete Kinjal cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri, punând în pericol întreaga Ucraină. Foto: Profimedia

Două avioane rusești MiG-31K care pot lansa rachete hipersonice Kinjal au fost transferate în Belarus săptămâna aceasta, ceea ce poate fi un semnal că președintele rus Vladimir Putin face eforturi să-și protejeze aeronavele de război, în contextul intensificării atacurilor ucrainene asupra bazelor aeriene rusești, relatează Kyiv Independent

Deși nu au mai fost văzute în Belarus din aprilie 2023, pe 10 octombrie două avioane MiG-31 au aterizat pe aerodromul Machulishchy din Belarus, potrivit The Hajun Project, o instituție bielorusă independentă de monitorizare militară.

Ultima mișcare a celor două aeronave a fost înregistrată la ora locală 15:10, când au decolat de pe aerodrom. Locația lor actuală este necunoscută, deși este posibil să se afle încă în Belarus, a precizat sursa citată.

Sosirea neașteptată a dat curs speculațiilor din partea oficialilor ucraineni și a experților militari.

Un posibil motiv pentru mutarea avioanelor în Belarus este că Rusia încearcă să le protejeze după loviturile reușite ale Ucrainei asupra aerodromurilor rusești, a declarat Peter Layton, fost ofițer al Forțelor Aeriene Australiene.

„Există un număr limitat de avioane MiG-31, iar menținerea lor în siguranță este importantă”, a spus Layton pentru sursa citată.

„Avioanele MiG-31 pot avea baza în Belarus, apoi pot zbura în spațiul aerian al Rusiei pentru a-și lansa armele și mai târziu se pot întoarce în Belarus, unde sunt în siguranță”, adaugă el.

Avioane rusești MIG-31, distruse de ucraineni

La începutul invaziei la scară largă, Rusia ar fi avut 12 avioane MiG-31 în serviciu. În atacurile ucrainene cu drone asupra bazei aeriene ruse Savasleyka din 16 august cel puțin un MiG-31 a fost distrus, iar altul avariat, a declarat o sursă din serviciile de informații militare pentru Kyiv Independent.

Alte două atacuri au vizat, de asemenea, aeronavele MiG-31: lovitura asupra bazei aeriane Savasleyka din 13 august, în care un avion a fost avariat și cea asupra aerodromului Belbek din Crimeea ocupată, pe 15 mai, când au fost avariate sau distruse două dintre ele.

În ciuda acestor pierderi, Rusia încă își poate reface flota, a declarat Bohdan Dolintse, directorul Institutului de Management și Strategii, deși repararea avioanelor avariate ar putea dura până la un an.

Avioanele MIG-31 pot zbura cu viteze de până la 3.000 de kilometri pe oră și pot lansa rachete Kinjal cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri, punând în pericol întreaga Ucraină. Staționarea lor în Belarus le plasează, de asemenea, mai aproape de linia frontului, extinzând raza lor de luptă, a precizat Layton.

De ce mută Rusia avioane MIG-31 în Belarus

Grupul Hajun a sugerat că aeronavele MiG-31 ar putea fi supuse unor verificări de sistem în Belarus sau ar putea efectua teste cu Forțele Aeriene belaruse.

O altă posibilitate este ca Rusia să se pregătească pentru un atac major asupra Ucrainei, similar cu loviturile în masă din 26 august, care au devastat infrastructura energetică a Ucrainei, a declarat maiorul în rezervă Oleksii Hetman din Forțele Armate Ucrainene.

Având în vedere că cea mai mare parte a sistemului de apărare aeriană al Ucrainei nu poate intercepta rachetele Kinjal, alertele de raid aerian sunt declanșate în întreaga țară de fiecare dată când un MiG-31 decolează. Doar sistemele de apărare antiaeriană Patriot și SAMP/T sunt capabile să doboare aceste rachete.

La 25 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a avertizat Consiliul de Securitate al ONU că Rusia pregătește un atac asupra a trei centrale nucleare, ca parte a unei strategii de dezmembrare a rețelei energetice a Ucrainei înainte de iarnă.

Zelenski a spus că orice lovitură cu rachete sau drone sau orice incident critic în sistemul energetic al Ucrainei ar putea duce la un „dezastru nuclear”, adăugând: „O zi ca asta nu trebuie să vină niciodată. Acestea sunt centrale nucleare. Trebuie să fie în siguranță”.

Andrii Kovalenko, șeful departamentului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, consideră că Rusia ar putea, de asemenea, să pregătească o provocare împotriva Belarusului pentru a da vina pe Ucraina.

El a indicat o dronă rusească care a explodat în apropierea rafinăriei de petrol Mozyr, aproape de granița ucraineană, la 4 octombrie. „După lovitura Shahed-ului rusesc de lângă Mozyr (...) a devenit clar că Rusia ar putea pregăti o provocare împotriva Belarusului”, a scris el pe Telegram.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un picior într-o gheată găsit pe cel mai înalt vârf din lume ar putea dezlega unul dintre marile mistere...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
Sharon Stone dezvăluie numele actorului care sărută cel mai bine: E fabulos. Nu l-aș putea compara cu nimeni
Adevarul
De ce trăiesc femeile mult mai mult decât bărbații. Secretele longevității feminine explicate științific de...
Newsweek
De ce sute de mii pensionari au luat pensie mai mică în octombrie? Casa de Pensii recunoaște
Digi FM
Viața unui român care s-a mutat în Noua Zeelandă. A ajuns acolo cu 450 $, acum are o fermă profitabilă
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Momentul când un pescar sărută un rechin alb: „E o experiență unică în viață”
Film Now
Daniel Craig s-a iubit cu actrițe de top pe marele ecran, dar spune că a jucat în multe scene de dragoste...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram