Furie în Turcia după ce mai multe femei au fost ucise cu brutalitate. Erdogan e forțat să întărească legea penală

Data actualizării: Data publicării:
Protest in Izmir, Turkey - 05 Oct 2024
Cazul tinerei de 19 ani İkbal Uzuner, care a fost ucisă cu brutalitate de Semih Çelik, a zguduit Turcia. Sursa foto: Profimedia Images

O serie de cazuri îngrozitoare de femicid a stârnit indignare națională în Turcia, forțându-l pe președintele Recep Tayyip Erdogan să se angajeze că va întări legea penală a țării, notează POLITICO.

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia, cu aproape 300 de femei ucise în acest an, dar turcii simt că Partidul Islamist AK, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Trei cazuri cu femei ucise violent au îngrozit Turcia și au propulsat, totuși, subiectul în fruntea agendei lui Erdogan, cu sute de protestatari defilând în diferite orașe, făcând apel la guvern să pună capăt impunității vinovaților și să ia mai multe măsuri împotriva valului de violență.

Într-un caz care a transmis valuri de șoc în țară, săptămâna trecută, Semih Çelik – un măcelar de 19 ani – a ucis și decapitat o tânără pe nume İkbal Uzuner, înainte de a se sinucide. Criminalul a aruncat capul lui Uzuner de pe zidurile istorice ale orașului Istanbul în timp ce mama ei era prezentă. Çelik a ucis și o altă tânără, Ayșenur Halil, tăindu-i gâtul în aceeași zi.

Aceste crime au venit după uciderea unei polițiste de 26 de ani, în septembrie, care a fost omorâtă de un suspect cu multe antecedente penale.

Ca răspuns la mânia crescândă a publicului, Erdogan a declarat miercuri grupului parlamentar al Partidului AK, aflat la guvernare: „O serie de evenimente recente, de la martiriul unei polițiste, până la uciderea brutală a tinerelor noastre, au provocat o reacție justificată în națiunea noastră. ”

Ne deranjează, la fel ca pe toți ceilalți, să vedem tipuri de infractori cu zeci de cazuri în cazierul judiciar, umblând liber”, a adăugat el, promițând să întărească sistemul de executare a pedepselor și să oprească eliberările anticipate.

Dar multe femei sunt sceptice față de cea mai recentă promisiune a lui Erdogan, de când președintele a decis unilateral să se retragă din Convenția de la Istanbul – care este menită să prevină și să combată violența împotriva femeilor – în 2021, sub pretextul că unele dintre clauzele acesteia sunt dăunătoare structurilor familiale tradiționale. Convenția își propune, de asemenea, să protejeze comunitățile LGBTQ+ din țară.

Platforma „We Will Stop Femicide” a raportat că în Turcia, 34 de femei au fost ucise de bărbați, iar alte 20 au murit în circumstanțe suspecte numai în septembrie.

Potrivit „The Monument Counter”, o platformă digitală care actualizează numărul neoficial al femeilor ucise în țară, până acum 297 de femei au fost ucise în 2024, iar 416 au fost omorâte în 2023.

Hülya Gülbahar, o activistă proeminentă pentru drepturile femeilor și avocat, a declarat că Legea nr. 6284 a Turciei, care oferă protecție împotriva violenței domestice, este suficient de puternică în sine, dar nu este pusă în aplicare în mod corespunzător.

Dacă 6284 ar fi fost implementat, mii de vieți de femei ar fi fost salvate... Dar impunitatea este o politică sistematică de stat”, a susținut ea.

Furia din Turcia a atins toate nivelurile societății, în măsura în care celebritățile, politicienii și utilizatorii rețelelor sociale sunt acum implicați activ în proteste.

Ministrul Justiției, Yılmaz Tunç, a declarat miercuri că o instanță de la Ankara a decis să interzică accesul la platforma de mesagerie Discord, sub suspiciunea că ar fi fost folosită pentru infracțiuni de „abuz sexual și obscenitate asupra copiilor”.

Au existat, de asemenea, raportări că utilizatori Discord au lăudat violența îngrozitoare cu care au fost ucise două femei de către Semih Çelik.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Proiectul unic în lume cu care Nicolae Ceaușescu voia să schimbe radical România. Ce trebuia să se întâmple...
Digi FM
Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură pentru...
Pro FM
Familia lui Diddy, la tribunal pentru a-l susține pe rapperul aflat în închisoare. Mama lui 84 de ani a ieșit...
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Al Pacino a renunțat la alcool și droguri: „Nu știam ce se întâmplă cu mine!”
Adevarul
Personalitatea mai puțin știută a lui Vlad Țepeș: „Vorbea șase limbi, avea maniere alese și le fermeca pe...
Newsweek
Cine a primit, deja, 250 lei pe cardul de alimente? În ce zile intră banii la ceilalți beneficiari?
Digi FM
"Dacă îi dau fetele 2 săptămâni, nu știe ce să facă cu ele". Pepe, în conflict cu fosta soție pentru custodia...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Cum arată Isabella Rossellini, fiica lui Ingrid Bergman și fosta soție a lui Martin Scorsese, la 38 de ani de...
UTV
Pepe contesta acuzatiile Ralucai Pastrama: Batalia pentru custodia fetelor ajunge in instanta. „Daca ii dau...