Autoritățile din Kenya au demarat cel mai amplu recensământ de animale din toate timpurile, după ce, în ultimii ani, viețuitoarele terestre și marine au avut de suferit din cauza braconajului, a dezvoltării așezărilor umane și a schimbărilor climatice. Acum, oamenii de știință încercă să stabilească, pe lângă numărul exact al animalelor aflate în cele 58 de parcuri naționale din țară, care sunt principalele amenințări la adresa acestora.
În Kenya trăiesc specii vulnerabile sau pe cale de dispariție, printre care lei, girafe și singurele două specii de rinocer alb din lume. De asemenea, zona este o cale de tranzit pentru balene migratoare, delfini și broaște țestoase pe cale de dispariție, potrivit BBC.
Odată cu venirea pandemiei, industria turistică din Kenya a intrat în blocaj, înregistrând pierderi de peste 80%. Această situație dificilă a fost văzută de autorități ca o ocazie pentru a face un recensământ al animalelor din țară.
Baby-boom în rândul elefanților din Kenya
Pe lângă această oportunitate, pandemia a venit și cu un baby-boom în rândul elefanților. Peste 200 de elefanți s-au născut de la izbucnirea crizei sanitare iar ministrul kenyan al turismului, Najib Balala, îi numește „cadouri Covid”, scrie CNN.
Deși unele animale au avut o viață mai bună de la începutul pandemiei în parcurile naționale mai puțin aglomerate, criza sanitară globală a avut un impact foarte puternic asupra conservării speciilor de pe continentul african.
Cum va fi realizat amplul recensământ
Astfel, autoritățile au demarat cel mai amplu recensământ de animale din toate timpurile, în toate cele 58 de parcuri naționale din Kenya. Marele recensământ al faunei sălbatice va fi esențial pentru protejarea celor peste 1.000 de specii din Kenya, dintre care unele au înregistrat scăderi alarmante ale populației în ultimele decenii, potrivit oamenilor de știință.
Concret, timp de trei luni, Kenya Wildlife Service (KWS) va număra animalele, de la girafa regală până la simpatica antilopă dik-dik, de dimensiunile unei pisici, cu ajutorul unor trackere GPS, avioane și camere.
„În tot acest timp am făcut recensăminte pentru anumite specii sălbatice, dar nu avem un recensământ adecvat pentru girafe, pentru pangolin, nu avem pentru zebre”, a explicat ministrul turismului, citat de BBC.
Specialiștii speră că prin acest recensământ vor putea înțelege mai bine amenințările la adresa vieții sălbatice din Kenya.
Numărătoarea este de asemenea importantă pentru conservarea marină – vor fi identificate astfel zonele care necesită protecţie mai mare şi rezultatele eforturilor Kenyei de până acum în acest sens.