De ce a devenit Dubaiul refugiul preferat al miliardarilor ruși

Data actualizării: Data publicării:
dubai
Dubai FOTO: Getty Images

Dubai a devenit un refugiu pentru rușii bogați, care fug de impactul sancțiunilor occidentale instituite ca urmare a războiului din Ucraina. Un număr mare de miliardarii și antreprenorii ruși au sosit în Emiratele Arabe Unite de la începutul conflictului.

Achizițiile de proprietăți din Dubai de către ruși au crescut cu 67% în primele trei luni ale anului 2022, potrivit unui raport citat de BBC.

Emiratele Arabe Unite nu au impus sancțiuni Rusiei și nici nu au criticat invazia din Ucraina. De asemenea, oferă vize rușilor nesancționați, în timp ce multe țări occidentale le-au restricționat.

Se estimează că sute de mii de oameni au părăsit Rusia în ultimele două luni, însă nu există cifre oficiale exacte în această direcție. Un economist rus susține, însă, că 200.000 de ruși au plecat din țară numai în primele 10 zile ale războiului.

Virtuzone, consultant în administrarea afacerilor, care ajută companiile să își înființeze operațiuni în Dubai, a înregistrat o creștere uriașă a clienților ruși. „Primim de cinci ori mai multe solicitări de la ruși de la începutul războiului”, a declarat directorul executiv al Virtuzone, George Hojeige.

„Sunt îngrijorați de criza economică care se prefigurează. Se mută aici pentru a-și asigura averea”, a mai spus el.

Ca urmare a afluxului de cetățeni ruși, a crescut cererea de vile și apartamente de lux în tot orașul, iar agenții imobiliari spun că prețurile proprietăților a crescut.

Agenția imobiliară Betterhomes din Dubai spune că proprietățile cumpărate de către ruși au crescut cu două treimi în primele trei luni ale anului 2022. O altă agenție imobiliară, Modern Living, a precizat pentru BBC că a angajat mulți agenți vorbitori de limbă rusă pentru a răspunde cererii în creștere. Directorul executiv Thiago Caldas spune că se primesc numeroase apeluri de la cetățeni ruși care doresc să se mute imediat în Dubai. „Rușii care vin aici nu cumpără doar pentru investiții, ci privesc Dubaiul ca pe o a doua casă”, a spus el.

Exodul „creierelor”

Multe companii multinaționale și start-up-uri rusești își mută, de asemenea, angajații în Emiratele Arabe Unite.

Fuad Fatullev este co-fondatorul WeWay - o companie de tehnologie blockchain care avea birouri în Rusia și Ucraina. După izbucnirea războiului, el și partenerii săi au mutat sute de angajați în Dubai. „Războiul a avut un impact masiv asupra operațiunilor noastre. Nu am putut continua și a trebuit să mutăm sute de oameni în afara Ucrainei și Rusiei”, a spus Fuad, care este cetățean rus.

El a mai spus că a ales să-și mute angajații în Emiratele Arabe Unite, pentru că oferă un mediu economic și politic sigur pentru o afacere.

Fuad Fatullev a mai zis că întreprinderile rusești se mută pentru că le este incredibil de dificil să opereze din cauza sancțiunilor. Provocarea a fost și mai acută pentru companiile care au de-a face cu clienți și mărci internaționale, întrucât majoritatea firmelor occidentale au rupt legăturile cu întreprinderile din Rusia, a mai precizat el.

Firme globale precum Goldman Sachs, JP Morgan și Google, care și-au închis birourile în Rusia, își mută unii dintre angajați în Dubai.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri