„Cel mai mare furnizor de droguri din SUA”. Cum s-a transformat cartelul Sinaloa într-o mașinărie de trafic cu fentanil

Data actualizării: Data publicării:
Portrete nedatate ale lui Ismael „El Mayo” Zambada.
Portrete nedatate ale lui Ismael „El Mayo” Zambada. Foto: Profimedia

Arestarea liderului clanului Sinaloa „El Mayo” a readus cartelul  pe prima pagină a presei din Mexic. Cartelul este cunoscut pentru traficul de cocaină, heroină și mai nou și fentanil, fiind unul dintre cele mai mari din lume.

Ismael „El Mayo” Zambada este el mai mare traficant de droguri din lume, iar cartelul său din Sinaloa este cel mai important furnizor de droguri din Statele Unite ale Americii, potrivit DW, care citează Departamentul pentru Securitate Internă al SUA.

Cartelul din Sinaloa a fost fondat la sfârșitul anului 1980. Regiunea Sinaloa, împreună cu statele vecine Durango și Chihuahua, sunt cunoscute în Mexic drept „triunghiul de aur” al traficului de droguri.

Șirul arestărilor din clanul Sinaloa

Potrivit DW, se consideră că „El Mayo” este unul dintre membrii fondatori ai cartelului din Sinaloa. Acesta, împreună cu fiii co-fondatorului, Joaquin „El Chapo” Guzman, ar fi cei care controlează organizația din statul mexican.

Guzman este cunoscut pentru evadările sale spectaculoase din închisoare. Acesta a fost arestat pentru prima dată în Guatemala în anul 1993. Extrădat în Mexic și condamnat la 20 de ani și 9 luni de închisoare, Guzman a reușit să evadeze în anul 2001 dintr-o închisoare de maximă securitate.

În anul 2014 acesta a fost arestat din nou, însă a reușit să evadeze un an mai târziu printr-un tunel dintr-o închisoare de maximă securitate. Doi ani mai târziu, în 2016, este arestat din nou și extrădat în SUA un an mai târziu. În prezent, acesta este închis într-o închisoare de maximă securitate din statul american Colorado.

În urmă cu câteva zile a fost arestat și „El Mayo”, cel mai mare traficant de droguri din lume. Pentru a reuși să îl prindă a fost nevoie de un „șiretlic” al forțelor de ordine, arată DW, care citează rapoartele presei.

„El Mayo” se afla într-un avion privat alături de un membru de rang înalt al cartelului cu intenția de a inspecta câmpurile ilegale pe care se cultivă droguri în Mexic. Însă, în loc să zboare spre SUD, avionul s-a îndreptat spre NORD și a aterizat în El Paso, Texas. Acolo, unde acesta a fost arestat alături de fiul lui „El Chapo”.

Cartelul Sinaloa, de temut în lumea traficului de droguri

Mexicul a apărut pe „harta traficului de droguri” ca urmare a luptei împotriva cartelurilor de droguri din Columbia din anii 1980 și a forțelor de ordine americane.  Cartelul Sinaloa a devenit cunoscut pentru construcția de tuneluri pentru contrabandă și utilizarea pe scară largă a mitei.

În anul 1990, atunci când lupta intensă a guvernului mexican împotriva comerțului de droguri a dus la dispariția mai multor carteluri, grupul din Sinaloa a reușit să se impună în fața concurenței, ajungând astfel cel mai mare furnizor de droguri din SUA.

Profituri uriașe

Cartelul din Sinaloa este împărțit în patru. O divizie se află sub controlul lui „El Mayo”. Diviza a doua este condusă de fiii lui Guzman. A treia divizie este condusă de fratele lui Guzman, Aurelian. Iar a patra divizie de Rafael Caro Quintero, care a fost arestat în anul 2022.

Potrivit raportului anual din 2023 a US Drug Enforcement Administration, cartelul din Sinaloa „nu are un lider”. În schimb, cartelul acoperă patru organizații separate, care cooperează. 

Potrivit DW, cartelul din Sinaloa operează în prezent în peste 50 de țări, cu majoritate în SUA, de unde controlează majoritatea drogurilor introduse ilegal din Mexic. 

Profiturile anuale sunt estimate de la 3 miliarde de dolari până la 39 de miliarde de dolari, potrivit sursei citate.

Distribuție de fentanil

Cartelul din Sinaloa este în prezent responsabil, alături de cartelul Jalisco, pentru traficul ilegal de fentanil din SUA.

Fentanil este un analgezic care este de aproximativ 75 până la 100 de ori mai puternic decât morfina și este din ce în ce mai utilizat în SUA.

Potrivit DW, care citează autoritățile americane, aproximativ 70.000 de americani au murit din cauza utilizării non-medicale a fentanilului în anul 2021. Astfel, drogul este principala cauză de deces în populația americană între 18 și 45 de ani.

Editor : Andreea Rubica

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri