Cum lucrează reporterii de război independenți ruși în Ucraina. „Am vizitat o mulțime de morgi”

Data publicării:
Damaged Largest Ukrainian Transport Plane Antonov An-225 Mriya (Dream) At The Gostomel Airfield Near Kyiv, Ukraine - 08 Apr 2022
Două jurnaliste inspectează ce a mai rămas din cel mai mare avion din lume, Antonov-225 Mriya, care a fost distrus în hangarul său, în timpul luptelor care au avut loc pe aeroportul Hostomel, în apropiere Kievului. Foto: Profimedia Images

Deși în interiorul Rusiei se confruntă cu represiunii mediatice puternice, câțiva de jurnalişti ruşi independenţi au lucrat neobosit în Ucraina de la începutul invaziei pentru a raporta despre ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Pe lângă intervievarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aceștia au explicat care este situația în sudul și nordul Ucrainei și au documentat dovezi ale uciderilor în masă, violurilor și jafurilor comise de armata rusă în orașele și satele din apropierea Kievului, scrie The Moscow Times.

Când reportera rusă Lilia Yapparova a început să raporteze despre ce face Rusia în Ucraina, ea se aștepta ca relatările sale să fie întâmpinate cu ostilitate. În schimb, oamenii au avut încredere în ea. „Am fost sincer surprinsă de faptul că oamenii au petrecut atât de mult timp și efort pentru a mă ajuta”, a spus Yapparova, care lucrează pentru instituția media independentă Meduza și a ajuns în Ucraina la scurt timp după începutul invaziei. „Oamenii cărora le-am cerut ajutorul ar fi avut dreptul să spună nu au timp pentru mine. Dar m-au ajutat”, a spus jurnalista. 

„Au fost persoane care mi-au purtat vesta antiglonț și casca timp de 25 de kilometri. Au fost oameni care mi-au găsit locuri de cazare. Și au fost oameni care i-au ajutat pe editorii mei să-mi transmită bani și medicamente”, a declarat la rândul său, Elena Kostyuchenko, reporter pentru ziarul Novaia Gazeta, care a sosit în Ucraina în a doua zi de război.

Pe lângă relatările din orașul de vest Liov, Kostyuchenko a transmis și din orașul-port Odesa, dar și din orașul sudic Nicolaev, grav avariat debombardamente

Cea mai periculoasă călătorie a ei pentru realizarea unui reportaj a implicat traversarea frontului cu mașina pentru a ajunge în orașul ocupat Herson. 

Dar, în timp ce jurnalişti precum Kostiucenko erau în misiune în Ucraina, instituţiile de presă pentru care lucrau în Rusia se confruntau cu un viitor incert.

Reportaje lui Kostiucenko au fost inițial cenzurate de publicația la care lucra, Novaya Gazeta, care a ales să nu folosească cuvântul „război” în articolele sale pentru a respecta legile ruse adoptate recent de regimul Putin, care ar putea duce la condamnări de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de „știri false”. Ziarul rus a șters, de asemenea, unele dintre poveștile scrise de Kostyuchenko de pe site-ul său, la cererea autorității ruse de reglementare a comunicațiilor Roskomnadzor.

În cele din urmă, Novaia Gazeta a anunțat pe 28 martie suspendarea apariţiei sale atât în format online, cât şi în versiunea tipărită, până la sfârşitul războiului din Ucraina. 

Serviciul de știri la care lucrează Yapparova, canalul Meduza, a fost blocat în Rusia la scurt timp după invazie, iar acum este accesibil doar cu un VPN. 

Citește și: Presa occidentală este restricționată în Rusia pentru că „dezinformează” despre războiul din Ucraina

UKRAINE RUSSIA CRISIS, Irpin, Kyiv Oblast, Ukraine - 13 Mar 2022
Soldații ucraineni și câțiva jurnaliști traversează o pasarelă improvizată peste râul Irpin, sub un pod distrus în Irpin. Foto: Profimedia Images

„Mă gândesc constant la numărul de oameni din Rusia care cunosc adevărul și la numărul de oameni care sunt feriți de adevăr”, a spus Yapparova, care a raportat din orașul Chernihiv înainte ca acesta să fie înconjurat de trupele rusești și din satele eliberate de lângă Kiev, unde a găsit dovezi ale jafurilor, violurilor și execuțiilor efectuate de trupele ruse.

În ciuda creșterii cenzurii în Rusia, discuția cu jurnaliştii independenţi este una dintre puținele moduri prin care oficialii ucraineni pot încerca să comunice direct cu un public rus care, altfel, primește o mare parte din știrile sale de la mass-media de stat rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat luna trecută un interviu video jurnaliștilor ruși, în timp ce Peter Verzilov, editorul site-ului de știri independent Mediazona, sa întâlnit cu Zelenski săptămâna trecută pentru a face un interviu pentru un film documentar.

Cei care lucrează pe teren pentru instituțiile de presă ruse sunt expuși acelorași orori și riscuri precum reporterii de război ucraineni sau străini. 

„Am vizitat o mulțime de morgi”, a spus Kostyuchenko. „În morgi, poți obține informații obiective despre război. Când m-am dus la morgă din Nicolaev am văzut cadavre așezate unul peste altul. Am deschis o ușă către o altă cameră, unde erau mai multe cadavre, inclusiv copii. În magazia de afară erau alte cadavre. De asemenea, niște cadavre zăceau și în curte”, a mai remarcat jurnalista. 

Oksana Baulina, o jurnalistă rusă de la publicația independentă The Insider, a murit luna trecută în urma bombardamentelor rusești, în timp ce avea o misiune de a filma daune în districtul Podil din Kiev. Ea este unul dintre cei cel puțin 20 de jurnaliști uciși în război, potrivit oficialilor ucraineni.

După mai bine de o lună petrecută în Ucraina, Yapparova își descrie starea ca „un amestec de oboseală fizică, emoțională și mentală”. Dar nu are de gând să părăsească țara. 

„Odată cu războiul împotriva Ucrainei, se poartă un război împotriva presei independente [din Rusia]. Și nu știu cum se va termina totul. Dar nu sunt pregătită să îngrop presa independentă în Rusia. Nu o voi face”, a spus aceasta.

Citește și: Cine este singurul corespondent străin care însoțește trupele ruse în războiul din Ucraina

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”