Presa occidentală este restricționată în Rusia pentru că „dezinformează” despre războiul din Ucraina

Data publicării:
Symbol of the russian law encroaching on the freedom of the Internet in Russia
Rusia lansează Oculus, un sistem de depistare a conținutului pe care regimul de la Moscova nu vrea să îl vadă pe internet. Foto: Getty Images

Paginile de internet ale Facebook şi a mai multor mass-media independente erau parţial inaccesibile vineri în Rusia, pe măsură ce autorităţile strâng laţul în jurul vocilor critice, în plin război cu Ucraina, informează AFP.

Serviciul de monitorizare GlobalCheck şi jurnalişti AFP din Moscova au constatat probleme la accesarea site-ului Facebook, precum şi a celor ale mass-media Meduza, Deutsche Welle, RFE-RL şi serviciului în limba rusă al BBC.

Pe contul său de Telegram, Meduza a indicat că site-ul său nu se mai deschide pentru „unii din utilizatorii săi” din Rusia, notează Agerpres.

De asemenea, autoritatea de comunicații a Rusiei a restricționat accesul la site-ul în limba rusă a Radio Europa Liberă pentru răspândirea așa-ziselor informații false despre conflictul din Ucraina, conform Reuters.

Rusia s-a plâns în repetate rânduri că organizațiile media occidentale oferă o perspectivă parțială și deseori anti-Rusia a lumii în vreme ce nu trag la răspundere proprii lideri pentru corupție și războaiele devastatoare, precum cel din Iraq.

Liderii occidentali sunt de ani de zile îngrijorați de dominația presei de stat din Rusia și spun că libertățile câștigate când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991 au fost restrânse de președintele Vladimir Putin.

Potrivit unei note oficiale primite pe 3 martie, autoritatea de comunicații din Rusia a spus că serviciul în rusă a Radio Europa Liberă a răspândit „informații semnificative din punct de vedere social evident false despre presupusul atac rusesc asupra teritoriului ucrainean”.

„Astfel de informații sunt greșite”, potrivit notei oficiale citate de Radio Europa Liberă.

Descrierea situației din Ucraina a devenit o problemă sensibilă în Moscova.

Președintele Putin a spus că „operațiunea militară specială” era esențială pentru asigurarea securității Rusiei după ce SUA a lărgit alianța militară NATO până la granițele Rusiei și a sprijinit lideri pro-occidentali la Kiev.

Oficialii ruși nu folosesc cuvântul „invazie” și spune că media occidentală a eșuat în a relata despre ceea ce ei spun că este un „genocid” al populației rusofone din Ucraina.

Google nu mai vinde publicitate pe platformele sale în Rusia

Google a declarat joi că a oprit serviciul de reclame online în Rusia, interdicție ce vizează motorul de căutare, YouTube și partenerii terți, transmite Reuters.

Acțiunea celei mai mari platforme pentru publicitate online din punct de vedere al veniturilor vine după suspendările anunțate de Twitter și Snap.

Google a interzis anterior media finanțată de statul rus de la a cumpăra sau a vinde publicitate prin tehnologia sa. De asemenea a invocat politica sa sensibilă pentru evenimente, care interzice marketingul ce caută să profite de pe urma războiului, cu excepția publicității anti-război sau pentru proteste.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor, Roskomnadzor, a ordonat luni Google să înceteze afișarea reclamelor care conțin informații incorecte despre pierderile suferite de forțele ruse și civilii ucraineni.

Joi, autoritatea a transmis către Google să înceteze să mai arate publicitate pe YouTube cu „informații politice false” despre Ucraina care viza „dezinformarea publicului rus” despre evenimentele curente, a relatat Wall Street Journal.

Moscova a mai amendat și restricționat în trecut accesul la serviciile care ignoră cererile sale.

Google a plătit anul trecut amenzi de mai bine de 32 de milioane de ruble pentru încălcări ale regulilor de conținut.

Baza de date SPARK arată că cifra de afaceri a Google în Rusia în 2020 era de 790 de milioane de dolari.

Google Maps şi Tripadvisor suspendă comentariile la anumite restaurante ruseşti

Google a blocat adăugarea de comentarii, fotografii şi videoclipuri pe serviciul său de cartografie Maps din Rusia, Ucraina şi Belarus, la fel cum a procedat platforma Tripadvisor cu anumite restaurante şi hoteluri din Rusia listate, informează vineri AFP.

Ambele servicii s-au confruntat cu o campanie a activiştilor ucraineni care îşi foloseau secţiunea de notificări pentru a încerca să-i alerteze pe ruşi cu privire la invazia orchestrată de către liderii lor în Ucraina, conform Agerpres.

„În faţa unei creşteri recente a comentariilor pe Google Maps despre războiul din Ucraina, am implementat protecţii suplimentare pentru a monitoriza şi a interzice conţinutul care încalcă regulile noastre”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Google.

Motorul de căutare a precizat că este conştient de faptul că oamenii încearcă să comunice despre război prin intermediul Google Maps, însă a reamintit că instrumentele sale nu sunt concepute pentru această utilizare.

Grupul de hackeri „Anonymous”, care a revendicat săptămâna aceasta un atac cibernetic ce a paralizat site-urile mai multor media ruse, i-a încurajat luni pe ucraineni să „explice ce se întâmplă” în acea ţară prin alte modalităţi.

Tripadvisor a confirmat că a observat luni seara un aflux de comentarii care au încălcat regulile sale, ce permit doar recenzii autentice. Site-ul specializat în recenzii şi sfaturi turistice a suspendat, aşadar, temporar, adăugarea de comentarii la zecile de restaurante şi hoteluri din Rusia listate.

În schimb, „am creat secţiuni pe forumurile noastre pentru persoanele aflate în Ucraina care doresc să împărtăşească în timp real ceea ce se întâmplă în ţară”, a declarat Steve Kaufer, CEO al Tripadvisor, într-o scrisoare deschisă publicată joi.

Potrivit platformei, mesajele lor vor avea astfel mai multe şanse de a fi citite decât în comentariile la un anumit stabiliment.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...