Politico: Cum îl poate convinge Zelenski pe Trump să ajute Ucraina să câștige războiul contra Rusiei

Data publicării:
Donald Trump / Volodimir Zelenski
Dacă toate celelalte strategii eșuează, ucrainenii speră că puterea de convingere a președintelui lor va fi destul ca țara lor să fie în continuare susținută de SUA. Colaj foto: Profimedia Images

Donald Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă după alegerile prezidențiale din această toamnă, iar o posibilă victorie a sa împotriva actualului președinte american, Joe Biden, ar putea avea consecințe majore asupra războiului din Ucraina. Când jocurile politice de dinainte de alegeri se vor încheia, ce carte va juca Ucraina în fața unui Trump revenit la Washington? Este un moment ce ar putea defini viitorul securității globale, al relațiilor transatlantice și, chiar, al securității Americii, potrivit Politico.

„Când te lupți într-un război existențial, ultimul lucru care ar trebui să te preocupe ar fi rezultatul unor alegeri pe care nu le poți influența pentru că alți oameni sunt cei care vor alege. Tu va trebui să te descurci cu acea alegere, oricare ar fi ea”, a spus ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Întrebat despre impactul pe care alegerile din acest an din Europa și, mai important, din SUA îl vor avea asupra Ucrainei, în timp ce țara sa își apără fără oprire independența și suveranitatea în fața uriașei țări vecine care a invadat-o, Kuleba a răspuns: „Orice s-ar întâmpla, noi va trebui să găsim o cale să ne înțelegem cu câștigătorii alegerilor.”

Printre aceștia s-ar putea număra și fostul președinte american Donald Trump, care pare din nou pregătit să sfideze toate regulile tradiționale ale lumii politice. Așadar, cum se poate pregăti Ucraina pentru un nou mandat al lui Trump la Casa Albă?

Trump s-a arătat indiferent în privința integrității teritoriale a Ucrainei, spunând că ar putea opri cu ușurință războiul în doar 24 de ore și insistând ca Zelenski și Putin să ajungă la o înțelegere – ceea ce ar însemna practic că Moscova ar păstra o parte din teritoriile ucrainene și ar putea porni din nou războiul oricând va dori.

„America Prima” și „Ucraina Prima” sunt de fapt una și aceeași

Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii importanți ai lui Zelenski, mizează pe faptul că America își va urmări în ultimă instanță interesele naționale care, în acest caz, coincid cu cele ucrainene: politicile „America Prima” și „Ucraina Prima” sunt de fapt una și aceeași.

„Ar fi ciudat dacă ar fi altfel”, a spus Podoliak. „În 2023, Rusia a pierdut 53% din piața sa de export de arme pentru că armele lor nu sunt eficiente. Complexul militar-industrial american este un donator major al partidelor politice americane, printre altele, iar vânzările înseamnă joburi și profituri.”

Iar dacă nicio altă strategie nu funcționează, Podoliak își pune toată încrederea în abilitățile de comunicare ale lui Zelenski, atunci când vine vorba de câștigarea încrederii lui Trump.

„[Președintele Zelenski] este capabil să acceseze emoțiile și gândurile politicienilor din diferite țări și poate identifica exact argumentele care îi vor influența. Este foarte tare să îl vezi cum face acest lucru”, a mai spus Podoliak.

Biden Meets Zelenskyy of Ukraine
Cu toate că relațiile Kievului cu Washingtonul probabil că nu vor mai fi la fel de bune dacă Biden pierde alegerile din noiembrie împotriva lui Trump, scenariul cel mai negru s-ar putea să nu devină realitate, chiar și cu fostul președinte revenit la Casa Albă. Foto: Profimedia Images

Cu toate că nimeni nu pune la îndoială măiestria retoricii lui Zelenski, nu ar fi prima dată când președintele ucrainean își supraestimează abilitatea de a-i convinge chiar și pe cei mai ostili interlocutori ai săi.

Cu siguranță, acest lucru s-a întâmplat în cazul lui Putin, atunci când Zelenski a ajuns la putere pe ideea că va reuși să ajungă la o înțelegere cu liderul de la Kremlin, în 2019. Zelenski a sperat, de asemenea, că va putea evita dezastrul, convingându-l pe Putin să nu pornească invazia, chiar înainte de izbucnirea războiului, acum doi ani, potrivit unui fost consilier din partea serviciilor de informații ucrainene.

Zelenski a spus deja că Putin se înșală dacă crede că o victorie a lui Trump în alegerile din SUA va însemna o victorie militară pentru Rusia în Ucraina. Trump nu îl va susține „niciodată” pe Putin, a spus Zelenski în septembrie, anul trecut.

Încrederea sa, însă, s-a evaporat între timp, iar președintele ucrainean s-a arătat tot mai îngrijorat de vorbele lui Trump și de ideea că ar putea pune capăt războiului într-o singură zi.

Totuși, o parte din acele îngrijorări s-au mai diminuat după ce Trump i-a spus populistului britanic Nigel Farage într-un interviu recent că SUA va rămâne „100%” în alianța transatlantică – oferind o cu totul altă perspectivă decât atunci când a încurajat Rusia „să facă ce naiba vrea” țărilor NATO care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare.

Clica susținătorilor lui Trump care îl admiră pe Putin

În afară de personalitatea imprevizibilă a lui Donald Trump, îngrijorător pentru ucraineni este și grupul de susținători ai lui Trump care îl admiră pe Putin, precum comentatorul politic conservator Tucker Carlson și membra Camerei Reprezentanților, Marjorie Taylor Greene, care de-abia așteaptă să alimenteze disprețul lui Trump pentru Ucraina.

Cu toate că unii ucraineni se îndoiesc că Kievul va putea avea relații la fel de bune cu o viitoare administrație Trump cum sunt cele de acum cu administrația Biden, există și dovezi că scenariul cel mai negru va putea fi evitat chiar dacă Trump ajunge la Casa Albă.

donald-trump-alegeri
Zelenski a spus deja că Putin se înșală dacă crede că o victorie a lui Trump în alegerile din SUA va însemna o victorie militară pentru Rusia în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Trump a acceptat ca SUA să livreze arme letale Ucrainei în timpul primului său mandat – ceva ce președintele Barack Obama a refuzat să facă. Și tot Trump a fost cel care a impus sancțiuni împotriva oricărei companii care a ajutat Gazprom să termine gazoductul Nord Stream 2.

„Cine a vândut prima armă americană Ucrainei? Președintele Trump ne-a trimis [sistemele antitanc] Javelin. Cine a lansat programul de livrare gratis a primelor nave, bărcile Island și Mark VI, pentru Ucraina? Trump. Cine a luptat contra proiectului Nord Stream 2? Trump a fost”, a spus Kuleba în ianuarie.

„Putin atacă și așteaptă alegerile în alte țări, se implică în ele, încercând să îi aducă la putere pe care sunt îi sunt mai convenabili. Sau, așa crede el”, a mai spus Kuleba. „Alegerile, însă, nu au funcționat niciodată pentru el, așa că așteaptă o nouă rundă de alegeri”, în speranța că de această dată va da lovitura.

Ucrainenii speră că nici la următoarele alegeri – în Europa și America – Putin nu se va alege cu nimic.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...