Donald Trump se pregătește să semneze astăzi în jur de 100 de grațieri și comutări de pedepse, în ultima sa zi de activitate la Casa Albă, înaintea învestirii oficiale a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, programată pe 20 ianuarie, informează CNN. Iar Trump și aliații săi profită din plin de această ocazie pentru a face bani. Conform New York Times, există o veritabilă „piață a grațierilor”, o afacere de milioane de dolari, în condițiile în care cei aflați în închisoare plătesc zeci de mii de dolari apropiaților lui Trump, doar pentru a face lobby în favoarea iertării prezidențiale.
„Totul este o tranzacție. Lui (Trump) îi place ideea grațierii, deoarece acesta este un act unilateral. Și îi place să facă astfel de favoruri pentru că, în acest fel, respectivele persoane îi vor rămâne îndatorate”, au declarat pentru CNN surse apropiate cercului prezidențial.
Consilierii și apropiații lui Trump colectează în prezent „taxe de lobby” de la cei aflați după gratii, care aspiră la grațiere și încearcă astfel să prindă un loc pe mult-râvnita listă prezidențială.
Lista finală cu numele celor care vor fi grațiați de Trump a fost finalizată duminică, la Casa Albă.
Unul dintre lobby-știi identificați de New York Times este Brett Tolman, fost procuror federal și fost consilier prezidențial specializat în problema grațierilor și comutărilor de pedpese. În ultimele săptămâni, Tolman a încasat zeci de mii de dolari (cel puțin) de pe urma acțiunilor de lobby făcute la Casa Albă pentru grațierea fiului unui fost senator de Arkansas, ori a fondatorului celebrei platforme online ilegale Silk Road, pentru vânzarea de droguri.
Ross Ulbricht, fondatorul Silk Road, a fost condamnat pe viață în 2015. Conform NYT, Tolman a încasat 22.500 de dolari de la un oarecare Brian Anderson, pentru a face lobby la Trump în favoarea grațierii lui Ulbricht.
„2 milioane de dolari pentru o grațiere? Ești nebun?”
Un alt lobbyist celebru identificat de NYT este fostul avocat al lui Trump, John M. Dowd, care s-a lăudat că are acces direct la președintele SUA și a cerut (și primit) zeci de mii de dolari de la diverși deținuți cu avere considerabilă, cărora le-a promis că va interveni în favoarea lor în vederea includerii lor pe lista de grațieri.
Fostul ofițer CIA, John Kiriakou, închis în urma dezvăluirii unor informații clasificate, a declarat pentru New York Times că a izbucnit în râs atunci când un apropiat al avocatului Rudy Giuliani i-a cerut 2 milioane de dolari pentru a-i asigura un loc pe lista de grațieri.
„2 milioane de dolari pentru o grațiere? Ești nebun?”, a zis Kiriakou. „Chiar și dacă aveam 1 milion, nu i-aș fi dat banii ăștia doar pentru a-mi recupera dreptul la o pensie în valoare totală de 700 de mii de dolari”, a spus fostul ofițer CIA.
Giuliani a negat acuzațiile, iar cazul e în prezent anchetat de FBI.
Înainte de Crăciun, președintele în funcție al SUA semna un nou val de grațieri pe ultima sută de metri a mandatului său. Grațierile au vizat atunci foștii săi aliați, subalterni și persoane apropiate anturajului prezidențial. Printre cele 26 de persoane grațiate atunci s-a numărat cuscrul său, condamnat pentru evaziune fiscală și fraudă.
Asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, în urma căruia președintele a fost pus, din nou, sub acuzare de Congresul SUA, a complicat calculele politice ale lui Trump referitoare la o posibilă autograțiere, concomitent cu grațierea membrilor familiei, dar și a avocatului său Rudy Giuliani.
În acest moment, consilierii prezidențiali nu cred că Trump va decide să se autograțieze, mai ales după evenimentele din 6 ianuarie, deoarece o astfel de decizie ar fi practic echivalentă cu recunoașterea vinovăției sale. În același timp, nimic nu e 100% sigur când e vorba despre Trump.
Teoretic, președintele în exercițiu poate semna grațieri până pe 20 ianuarie, la ora 12:00.
Editor : Mihnea Lazăr