Nou val de grațieri la Casa Albă. Donald Trump își salvează aliații și prietenii pe ultima sută de metri a mandatului prezidențial

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump în Biroul Oval
Donald Trump în Biroul Oval Foto: Profimedia Images

Președintele în funcție al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat un nou val de grațieri pe ultima sută de metri a mandatului său prezidențial pentru a își proteja foștii aliați, subalterni și alte persoane apropiate dar și mai multe persoane implicate într-un masacru sângeros în Irak în 2007, relatează The Guardian.

Printre cei grațiați se numără persoane care și-au recunoscut vinovăția în cadrul investigației lui Robert Mueller, referitoare la influențarea alegerilor din 2016 de către Rusia, legăturile dintre campania lui Trump și Rusia dar și cu privire la potențiala obstrucționare a justiției de către Trump în aceste cazuri.

Grațiați au fost și alți aliați ai lui Trump – foști membri ai congresului condamnați pentru fapte de corupție dar care l-au sprijinit pe actualul președinte la momentul candidaturii sale pentru președinția SUA în 2016.

Printre numele cele mai sonore sunt George Papadopoulos, fost consilier în campania lui Trump din 2016 care a mințit FBI în ce privește contactele campaniei lui Trump cu emisari ruși Alex van der Zwaan, un avocat olandez condamnat la 30 de zile de închisoare după ce a recunoscut că a mințit în fața investigatorilor lui Mueller; foștii congresmani Duncan Hunter (condamnat pentru utilizare abuzivă a fondurilor de campanie electorală) și Chris Collins (condamnat pentru trafic de influență); patru bărbați, Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty și Dustin Heard, implicați într-un masacru în Irak, în 2007. Ei au fost condamnați după ce au ucis mai mulți civili în Bagdad, inclusiv un copil de 9 ani și o mamă care încerca să fugă cu un copil în brațe. 

Anterior, Trump l-a grațiat pe Michael Flynn, fostul său consilier pentru securitate națională suspectat de simpatii proruse. Fostul general de armată Flynn a pledat vinovat în 2017 pentru că a minţit FBI-ul cu privire la contactele sale cu ambasadorul Rusiei la Washington. El a fost consilierul lui Trump doar câteva săptămâni, până a izbucnit scandalul întâlnirii cu diplomatul rus.

Discuţiile secrete dintre Michael Flynn şi ambasadorul Rusiei la Washington, în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Donald Trump, au fost punctul central al anchetei desfăşurate ulterior de procurorul special Robert Mueller asupra suspiciunilor privind existenţa unei înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.

Înainte de demisia sa, William Barr de la Departamentul de Justiție de la Casa Albă lansase o investigație în ce privea presupusul plan de grațiere în schimbul „contribuțiilor politice”. Documentul, redactat la departamentul condus de William Barr nu îl numea pe Donald Trump sau pe alte persoane apropiate de el, dar venea în contextul unor informații din presă conform cărora președintele american se pregătește de un val de grațieri înainte de a părăsi funcția la mijlocul lunii viitoare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri