Există o serie de măsuri prin care China, garantul economic al Coreei de Nord, ar putea să oprească avântul programului nuclear al Phenianului, spune Zhao Tong, expert în problema nord-coreeană din cadrul Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy din Beijing.
O primă măsură ar fi aceea de a strânge cureaua sancțiunilor ONU impuse pe exporturile de textile, în prezent ramura economică „cea mai importantă” pentru Coreea de Nord, crede Zhao Tong, citat de cotidianul The Guardian.
Președintele chinez Xi Jinping ar putea, de asemenea, să priveze regimul lui Kim Jong-un de o altă resursă vitală: muncitorii care lucrează în străinătate, inclusiv cei înrădăcinați pe piața muncii din China, un procent semnificativ. În acest sens, subliniază expertul, Beijingul ar putea restricționa pe piață un număr de 100.000 de muncitori, afectând astfel ruta financiară a remitențelor.
A treia și cea mai drastică opțiune ar putea viza sistarea furnizării de țiței Coreei de Nord.
„Acest test nuclear este unul dintre puținele lucruri care ar putea declanșa o întrerupere a aprovizionării cu petrol, dar suntem încă foarte reticenți privind acest aspect”, a declarat pentru Financial Times o sursă apropiată diplomației chineze.
Zhao Tong are, însă, dubii că președintele Chinei va alege o cale riscantă în gestionarea problemei nord-coreene. Oprirea robinetelor de petrol va fi o decizie ireversibilă, mai spune expertul, deoarece conducta care alimentează Coreea de Nord este atât de veche, încât nu va putea fi repornită alimentarea fără ca instalația că nu pocnească. Dacă se va întâmpla așa ceva, efectul Domino va fi unul inevitabil: regimul lui Kim Jong-un s-ar putea prăbuși, ceea ce va declanșa o masivă criză a refugiaților și o vulnerabilitate de securitate la doar câteva sute de kilometri distanță de Beijing.
„Aceasta este una dintre cele mai radicale măsuri pe care China le-ar putea lua vreodată și ar putea avea implicații strategice în cazul în care stabilitatea regimului va fi afectată”, a afirmat Zhao Tong.
Un specialist în securitate internațională de la Universitatea Nanjing, Zhu Feng, descrie labirintul dosarului nord-coreean în felul următor: „Vorbim de o țară nebună care are un lider nebun. Suntem acum la un punct de cotitură istoric și – în opinia mea – China trebuie să își întărească coordonarea și cooperarea cu comunitatea internațională, în special cu SUA, Japania și Coreea de Sud”.
Regimul nord-coreean a anunțat duminică că a testat la 03:30 GMT o bombă cu hidrogen, după ce a efectuat cel de-al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.
Magnitudinea ultimului test nuclear al Phenianului a fost estimată la 5,8 și explozia declanșată a fost de circa opt ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, a anunțat duminică agenția de monitorizare geologică NORSAR, cu sediul în Norvegia.
TNT, a transmis NORSAR, care a adăugat că bomba nucleară lansată în 1945 de americani asupra orașului nipon Hiroshima a avut 15 kilotone.
NORSAR — care monitorizează cutremure și explozii nucleare — a declarat că a înregistrat semnale la situl său din sudul țării, la Hedmark, care au provenit de la un test nuclear subteran realizat la situl de testare nord-coreean din Punggye-ri.