Cum acționează dezinformarea Kremlinului în Israel. „Să ne asigurăm că niciun partid din Knesset nu sprijină donarea de arme Ucrainei”

Data publicării:
Vladimir Putin
Încercarea Kremlinului de a influența jocurile în Israel este vizibilă. Foto: Profimedia

O scurgere de informații publicată de principalele instituții media germane a dezvăluit planurile Rusiei pentru o campanie de influență care vizează Israelul. Campania ar trebui să profite de turbulențele actuale, să propună politicieni pentru Knesset și chiar să vorbească despre livrarea unor sisteme Iron Dome către Ucraina (și care ar lăsa statul Israel descoperit în fața dușmanilor), arată o analiză a Institutului Robert lansing.

Analiza IRL este semnată de Dr. Avner Barnea, fost înalt funcționar al Agenției israeliene de securitate (ISA). El a dobândit o experiență semnificativă în contrainformații, în special în operațiuni împotriva serviciilor secrete sovietice/ruse. Este cercetător la NSSC (National Security Studied Center), Universitatea din Haifa.

Informațiile au fost divulgate la începutul acestei luni de ziarul german Süddeutsche Zeitung și de posturile de televiziune germane Norddeutscher Rundfunk (NDR) și Westdeutscher Rundfunk (WDR), precum și de instituții de presă israeliene. Acesta ar fi provenit de la Social Design Agency (SDA), o firmă cu sediul la Moscova angajată de Kremlin, care operează în Israel și în mai multe țări din Occident.

Fondată în 2017, SDA ar fi una dintre numeroasele firme și organizații care colaborează cu serviciile secrete ruse în eforturile lor de a influența opinia publică din întreaga lume. La începutul acestui an, Statele Unite au impus sancțiuni asupra SDA, „pentru furnizarea de servicii guvernului Rusiei în legătură cu o campanie străină de influență malignă”. Fondatorul SDA este Ilia Gambashidze, despre care se spune că este în contact direct cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali de la Kremlin.

Ținta unei campanii de dezinformare

Israelul a fost o țintă centrală a campaniei de influență rusească a SDA. Situația internă a țării, cu demonstrații în masă împotriva reformei legislative, este „perfectă pentru lansarea unei campanii de influențare a opiniei publice”, se arată într-un document SDA din 2023. Documentul descrie cu acuratețe situația politică și socială din Israel și numește o serie de expatriați ruși influenți ale căror activități ar trebui monitorizate.

Potrivit documentelor divulgate, scopul campaniei planificate era de a spori sprijinul pentru Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și de a consolida proporția israelienilor care adoptă sentimente antiucrainene. Un alt obiectiv central a fost acela de a se asigura că niciun partid din Knesset - parlamentul israelian - nu va sprijini un eventual transfer de ajutor militar către Ucraina.
Din documente reiese că concluziile formulate de SDA au fost infuzate în aproximativ 50 de caricaturi și desene distribuite în fiecare lună pe rețelele de socializare, în aproximativ 20 de articole fictive apărute pe site-uri care pretindeau a fi legitime și în numeroase reacții pe diverse rețele de socializare. Printre altele, societatea a distribuit prin intermediul anunțurilor plătite pe Facebook caricaturi care îl arătau pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski arzând steagul israelian, precum și caricaturi care îi acuzau pe stângiștii israelieni că susțin Hamas.

Una dintre principalele revelații ale recentelor scurgeri de informații este că, de exemplu, comunitatea arabă din Israel constituie o țintă a campaniei de influență rusească. De exemplu, un articol fals în limba arabă care a circulat online susținea că Israelul nu are în posesie suficiente arme de precizie, deoarece le-a dat Ucrainei. Articolul a continuat afirmând că lipsa acestor arme ar duce la eșecuri pe câmpul de luptă. „Vestea bună ar trebui să fie auzită de toți credincioșii care trăiesc sub ocupație”, se arată în articol. „Politica guvernului de ocupație va duce în curând la înfrângerea sa. Vom aștepta o scânteie pentru a aprinde războiul nostru de eliberare, în care întreaga lume musulmană ne va sprijini”. Scopul articolului pare să fie acela de a determina populația arabo-israeliană să se întoarcă împotriva guvernului israelian, pe baza presupusei slăbiciuni a Israelului, și să sprijine inamicii Israelului.

Citește și

Concluzii după dezastrul Satan II. Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu e complet operațională”

Kremlinul continuă să amenințe cu un război nuclear, deși doar 7% din arsenalul său ar fi operațional. Totuși, ceva s-a schimbat

Furtuna perfectă

Se pare că izbucnirea războiului din Gaza la 7 octombrie le-a oferit rușilor ceea ce au considerat a fi o ocazie perfectă de a-și promova obiectivele. „Acum, o tendință centrală în proiect ar putea fi o evaluare pozitivă a înțelepciunii și previziunii prim-ministrului israelian”, se arată într-unul dintre documentele scurse. Narațiunea pe care rușii au încercat să o promoveze este că, dacă Netanyahu ar fi aprobat vânzarea de sisteme Iron Dome către Ucraina, frontul intern israelian ar fi rămas neprotejat. Un alt document a sugerat încercarea de a afecta coeziunea socială în Israel prin utilizarea de graffiti provocatoare în cartierele arabe, precum și prin distribuirea de pliante în sinagogi care conțin acuzații fictive într-o mare varietate de subiecte.

Oficialii SDA și-au exprimat satisfacția cu privire la rezultate într-un document care descria progresul proiectului în Israel. Ei au declarat: „Narațiunea noastră a intrat în discursul public [...] și a fost preluată de liderii opiniei publice și de mass-media”. Autorii documentului au dat chiar exemplul unui raport neadevărat privind livrările de arme din Ucraina către Hamas, care a ajuns în mass-media israeliană după ce un comentator de dreapta l-a repetat în cadrul unui program de televiziune important. Un videoclip cu remarcile sale a fost distribuit pe conturi pro-ruse. Personalul SDA a opinat că o campanie desfășurată în întregime pe platformele de social media are limite. Prin urmare, au planificat să înființeze un birou în Israel cu un buget anual de 1,2 milioane de dolari, care să centralizeze activitățile SDA în această țară și prin intermediul căruia să poată fi puse în aplicare planuri mai ambițioase.

Rușii intenționau să influențeze politica Knesset-ului prin intermediul unui număr de politicieni israelieni de origine rusă. Documentele îl menționează pe președintele Comisiei pentru afaceri externe și securitate, MK Yuli Edelstein, despre care se știe că este de fapt un susținător fervent al Ucrainei. O altă idee menționată în documente este înființarea unui nou partid al imigranților, care ar putea obține între 3 și 4 locuri în Knesset. Campania de influență rusă a SDA și-a atins obiectivele în Israel? Răspunsul este probabil negativ și se pare că acesta este motivul pentru care companiei i s-a cerut să își „intensifice” activitățile și să își extindă operațiunile dincolo de mediul social media. Scurgerea de informații se adaugă la dovezile anterioare ale operațiunilor subversive ale Kremlinului în anumite țări din întreaga lume, în încercarea de a influența o varietate de publicuri țintă.

Institutul Robert Lansing

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce se întâmplă cu Elena Udrea. Decizia ÎCCJ a fost făcută publică, fostul ministru...
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Reacția Selenei Gomez când a fost întrebată despre statutul său de miliardară: „Este o lipsă de respect să...
Film Now
Imaginea care a dat-o de gol pe Angelina Jolie, după ce s-a zvonit că are o relație cu rapperul Akala. Fanii...
Adevarul
Sportul românesc, oglinda societății: culisele scandalului care a zguduit ANS după dezvăluirile Adevărul
Newsweek
DOCUMENT Pensie crescută cu 40% dacă ai grupe de muncă și cu 75% pentru condiții speciale. De când?
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Cu ce să speli fructele și legumele eficient, ieftin și simplu, pentru a elimina pesticidele, bacteriile sau...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
În anii '80 era fenomenală în "Dinastia", astăzi are 91 de ani și nu renunță la aparițiile elegante. Joan...
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...