La mai bine de 70 de ani de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, mulţi dintre soldaţii decedaţi au rămas neidentificaţi. Un olandez, John Manrho, crede însă că toată lumea trebuie să aibă parte de un mormânt decent, inclusiv foştii inamici germani, aşa că şi-a propus să le aducă împăcarea sufletească familiilor celor morţi, înainte să fie prea târziu. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Fiecare dintre cele 30.000 de cruci marchează mormântul unui soldat german mort în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta este cimitirul Ysselsteyn din Olanda. 5.000 dintre soldaţi nu au fost încă identificați. Nimeni nu știe cine au fost sau dacă mai au rude în viaţă.
Povestea pilotului german Hans Meinhof
John Manrho ajută la identificarea lor, chiar dacă pe atunci Germania i-a atacat şi ocupat ţara natală. A avut succes în cazul lui Hans Meinhof, la 70 de ani de la moartea acestuia.
„Acesta este prim-locotenentul Hans Meinhof. A fost un pilot german ucis pe 1 ianuarie 1945 lângă Breda, în sudul Olandei, doborât de apărarea antiaeriană aliată”, explică John Manrho, istoric amator, arătând una dintre cruci.
Pe atunci, Hans Meinhof era un renumit pilot de vânătoare. Tânărul de 24 de ani s-a prăbușit în timpul unui atac Luftwaffe şi a fost dat dispărut. În aceeași zi, olandezii au găsit un avion de vânătoare german, dar nu au reușit să-l identifice pe pilot. Rămășițele sale anonime au fost mai întâi îngropate lângă locul accidentului și ulterior transferate aici, la Ysselsteyn.
Cum a fost identificat pilotul german la mai bine de 70 de ani după moarte
John Manrho bănuia de mult că pilotul necunoscut este Hans Meinhof. A studiat hărți și culoarele de zbor din ziua prăbușirii și a comparat rapoartele ambelor tabere. E ca și cum ai rezolva un puzzle mare. Manrho știe că informațiile sunt acolo, trebuie doar să le găsească.
„Dacă ştii că un avion s-a prăbușit în apropiere de Breda, atunci cauţi în arhivele oraşului și apoi continui investigaţia până când găseşti înregistrările potrivite și înțelegi că ai avut dreptate, că acel pilot trebuie să fie Meinhof ”, explică istoricul amator. „Dacă ştii unde este îngropată persoana necunoscută, în cazul nostru Meinhof, atunci cauţi, de exemplu, dosarul prim-locotenentului Meinhof în Arhivele Federale din Freiburg. Şi, dacă ai puțin noroc, găseşti şi fişele dentare”, continuă John Manrho.
Fişele dentare au furnizat dovezile decisive. Omul necunoscut din mormântul din Ysselsteyn este Hans Meinhof. Acum, Manrho poate anunţa rudele acestuia.
O certitudine venită după 73 de ani
Pe insula germană Hiddensee locuiește fratele mai mic al locotenentului Meinhof. Are 93 de ani. Alți doi frați de-ai săi au fost daţi dispăruţi în timpul războiului.
„Am sperat mereu că vor fi găsiţi, că va fi descoperită vreo urmă. Mama mea a căutat, le-a arătat oamenilor fotografii... A căutat cu adevărat”, povestește Friedrich Meinhof, fratele lui Hans Meinhof.
Certitudinea a venit după 73 de ani: Hans Meinhof a fost găsit.
„Nu mi-a venit să cred. Mă gândeam ce rost mai are... Eu ştiam, Dumnezeu ştia și mă obişnuisem cu ideea. Să faci eforturi să identifici o persoană şi apoi să-i anunţi familia după atâţia ani, mi se pare ceva extraordinar”, mărturisește Friedrich Meinhof.
„Pentru familie și mai ales pentru frate este ceva cu adevărat emoţionant și îţi dai seama de asta atunci când familia se adună la mormânt. În acel moment devii oarecum apropiat de acei oameni și apoi treci mai departe, la următorul caz... Este o experiență foarte emoționantă”, spune John Manrho.
Istoricul amator olandez a fost decorat de Germania
Chiar și acum apar cazuri noi, cu avioane îngropate uneori cu piloții în ele. În urmă cu câțiva ani, Olanda a înființat un program pentru identificarea persoanelor decedate în război. John Manrho și alții contribuţie la asta. Pentru Manrho nu contează că sunt descoperiţi şi piloţi germani, nu doar aviatori aliați.
„Militarul găsit are dreptul la o cruce cu numele său și nu doar una pe care să scrie: Soldat german necunoscut. La fel și pentru mormintele aliate. Cred că ar trebui să încercăm să rezolvăm toate cazurile, atât timp cât există membri ai familiei care mai sunt încă în viață”, spune John Manrho.
În acest an, istoricul amator din Olanda a primit Crucea germană de Merit la 76 de ani de la încheierea războiului, pentru că le-a oferit o certitudine rudelor după atât de mult timp. Și pentru că a contribuit la reconciliere chiar şi după moarte.