Armata iordaniană a blocat joi accesul şi ieşirea din capitala Amman, iar cei 10 milioane de cetăţeni ai regatului sunt supuşi restricţiilor de circulaţie, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Militarii au instalat puncte de control la principalele intrări în Amman, oraş cu trei milioane de locuitori. Este permis doar accesul vehiculelor care transportă mărfuri esenţiale şi persoane autorizate din alte provincii, au relatat martori oculari.
Generalul de brigadă Mukhles al Mufleh a declarat presei de stat că măsurile au fost luate pentru a se evita extinderea epidemiei de COVID-19.
Guvernul Iordaniei nu a anunţat încă oficial interdicţia de circulaţie, dar le-a cerut cetăţenilor să rămână la domiciliu şi să nu se deplaseze decât pentru urgenţe. Forţele de securitate au ameninţat că nerespectarea dispoziţiilor va fi pedepsită cu închisoarea.
Marţi, la câteva ore după ce începuse desfăşurarea armatei pe principalele autostrăzi între capitală şi marile oraşe din Iordania, regele Abdullah a invocat o lege a apărării conform căreia premierul Omar Razzaz are autoritate sporită. Reglementarea, la care se recurge în caz de război şi calamităţi, îi permite prim-ministrului să ia decizii care în condiţii normale ar fi considerate încălcări ale drepturilor politice şi civile, cum ar fi impunerea restricţiilor de circulaţie şi desfăşurarea armatei în oraşe, au explicat mai mulţi oficiali.
Iordania şi-a închis de marţi frontierele maritime şi terestre cu Siria, Irakul, Egiptul şi Israelul şi a suspendat toate sosirile şi plecările curselor aeriene. Pot intra şi ieşi numai aeronavele de transport şi sunt permise în continuare livrările pe cale terestră.
Miercuri, majoritatea spaţiilor comerciale din ţară s-au închis, conform unui ordin al guvernului referitor la malluri şi magazine, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor. Ulterior, poliţia a aplicat sigilii din ceară roşie pe magazinele care nu au respectat decizia autorităţilor.
În ultimele zile au fost închise şcolile, s-a oprit transportul public şi au fost interzise rugăciunile în moschei. Celor mai mulţi angajaţi, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, li s-a cerut să stea acasă.
Ministrul sănătăţii, Saad Jaber, a declarat că se aşteaptă ca numărul de cazuri confirmate de contaminare cu coronavirus să crească - de la 56 în prezent - înainte ca măsurile de limitare a epidemiei să îşi facă efectul. În Iordania sunt în carantină peste 5000 de persoane sosite recent din străinătate.
Pentru a atenua impactului economic al restricţiilor, banca centrală a Iordaniei a injectat săptămâna aceasta în economie lichidităţi în valoare de circa 700 de milioane de dolari, prin reducerea dobânzilor şi a rezervelor obligatorii ale băncilor şi prin amânarea achitării creditelor.
Editor: A. D.