Armata sud-coreeană a anunţat vineri că a reuşit să recupereze o mare parte din racheta nord-coreeană care s-a prăbuşit în mare după încercarea eșuată de a plasa pe orbită un satelit de spionaj. Căutarile au durat 15 zile de căutări.
Coreea de Nord a încercat să pună pe orbită primul său satelit de supraveghere militară la 31 mai, dar dispozitivul şi încărcătura sa utilă s-au „prăbuşit în mare” la scurt timp după lansare, din cauza unei defecţiuni la lansator, potrivit Phenianului.
După ce a desfăşurat o flotă de nave şi dragoare de mine, precum şi zeci de scafandri, armata sud-coreeană a asigurat că a reuşit să recupereze elementul principal al lansatorului, joi seară, în Marea Galbenă.
„Elementul recuperat va fi analizat în detaliu de instituţii specializate, precum agenţia naţională de dezvoltare a apărării”, se arată într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.
Piesa a fost recuperată la o adâncime de aproximativ 75 de metri, la circa 200 de kilometri sud-vest de Insula Eocheong, se adaugă în comunicat. Imaginile publicate de Ministerul Apărării din Coreea de Sud arată o structură metalică albă, cilindrică, pe care este înscris cuvântul „Chonma”, posibil forma prescurtată a numelui oficial al rachetei, Chollima-1.
Coreea de Nord a anunțat că va relua încercările
Lansarea din 31 mai a fost criticată de Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, care au considerat că încalcă rezoluţiile Naţiunilor Unite, care interzic ţării cu arme nucleare să efectueze teste folosind tehnologia rachetelor balistice.
Potrivit analiştilor, există puncte importante de convergenţă tehnologică între dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale şi capacităţile de lansare spaţială.
Seulul a încercat de două săptămâni să recupereze epava lansatorului, dat fiind că resturile sale ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine programele de rachete balistice şi de sateliţi ale Phenianului.
După eşecul din 31 mai, Coreea de Nord a promis că va reuşi în curând să lanseze cu succes un satelit de recunoaştere militară.
De la escaladarea tensiunilor în 2019 cu vecinul său, Coreea de Nord şi-a accelerat dezvoltarea militară şi s-a declarat putere nucleară „ireversibilă” prin vocea liderului ei, Kim Jong Un.
Acesta a cerut o creştere „exponenţială” a arsenalului nord-coreean, inclusiv a armelor nucleare tactice.
Editor : B.P.