Declaraţiile războinice dintre liderii Statelor Unite şi Coreei de Nord sunt ca o ceartă între doi copii la grădiniţă, a apreciat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov. Remarca sa vine după ce ieri s-a ajuns la un schimb de replici care cu greu s-ar crede că poate avea loc între doi şefi de stat: Kim Jong-un a spus despre Donald Trump că este ramolit, iar acesta din urmă l-a făcut ţicnit. Contextul este foarte tensionat. Programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord a făcut progrese, iar ameninţările cu bomba atomică sunt mai mari.
„Kim Jong-un din Coreea de Nord, care e în mod evident un ţicnit pe care nu-l deranjează să-și înfometeze sau să-și omoare propriul popor, va avea de dat un test mai dur ca niciodată”, a scris Donald Trump pe Twitter.
Asta după ce mai devreme dictatorul a dat un comunicat, pe care l-a semnat personal, în care a spus despre liderul de la Casa Albă este „tulburat mintal” şi „ramolit”.
„Cu siguranţă îl voi îmblânzi definitiv cu foc pe ramolitul american cu probleme psihice (n. red. Donald Trump)!”, a relatat agenția de stat nord-coreeană.
Noua declaraţie de la Phenian a venit după ce în urmă cu două zile, Donald Trump ameninţase în discursul său la ONU că va distruge Coreea de Nord şi l-a ridiculizat pe dictator pe care l-a numit "Omul rachetă".
„Statele Unite sunt puternice şi răbdătoare, dar dacă suntem obligaţi să ne apărăm sau să ne apărăm aliaţii, nu vom avea altă soluţie decât să distrugem complet Coreea de Nord. "Omul-Rachetă" (Kim Jong-un, n.red.) a pornit într-o misiune sinucigaşă”, a spus președintele american.
Liderul nord-coreean susţine că, departe de a-l speria, noile ameninţări l-au convins că a ales calea corectă. Planurile sale sunt deocamdată necunoscute, dar răspunsul ar putea veni curând.
„Cred că ar putea fi vorba de testarea unei bombe cu hidrogen, de o amploare nemaiîntâlnită”, a spus Ri Yong-ho, ministrul de Externe nord-coreean.
Tranşant, ministrul rus de Externe a făcut un apel.
„Alături de colegii noștri vom continua să tindem spre o abordare rezonabilă și nu una emoțională, ca certurile de grădiniță, când copiii se ceartă și nimeni nu poate să-i oprească. Trebuie să calmăm capetele înfierbântate, trebuie să înţelegem că avem nevoie de o pauză. Dacă este cineva care vrea să medieze, voi sprijini activ acest lucru. Mediatoare ar putea fi o ţară europeană neutră”, a declarat Serghei Lavrov.
În faţa ameninţării tot mai concrete, ONU a transmis că ar fi de preferat ca interesul să se concentreze pe eforturile diplomatice şi nu pe „retorică”.