Putin şi Trump au vorbit la telefon despre Coreea de Nord
Data publicării:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump au discutat despre programul nuclear nord-coreean într-o conversaţie la telefon iniţiată de Washington, potrivit Kremlinului.
Donald Trump a luat de această dată iniţiativa, mai degrabă neobişnuită, de a-i mulţumi lui Vladimir Putin „pentru că a recunoscut puternica performanţă economică a Americii în conferinţa sa de presă anuală”, joi, a anunţat Casa Albă într-un comunicat citat de News.ro.
„Cei doi preşedinţi au discutat de asemenea despre a lucra împreună cu scopul de a soluţiona situaţia foarte periculoasă în Coreea de Nord”, a adăugat Casa Albă.
Kremlinul a anunţat anterior că cei doi şefi de stat au discutat despre „situaţia în mai multe zone de criză, cu accent asupra soluţionării problemei nucleare în peninsula coreeană”, într-un comunicat în care nu a făcut alte precizări.
Putin a salutat, cu câteva ore mai devreme, joi, în conferinţa sa anuală de presă, ”conştientizarea” Statelor Unite în dosarul nord-coreean, în contextul în care Washingtonul s-a declarat pregătit să înceapă discuţii fără condiţii prealabile cu Phenianul.
„Este vorba despre un semnal foarte bun, care arată un progres al autorităţilor americane către o conştientizare a realităţii” situaţiei, a declarat Putin, îndemnând cele două tabere să ”înceteze să agraveze situaţia”.
Preşedintele rus a îndemnat de asemenea la „extremă prudenţă” în gestionarea acestei crize, amintind că Moscova „nu recunoaşte Coreei de Nord statutul de putere nucleară”.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat miercuri schimbarea „constructivă” de ton al Statelor Unite pe tema Coreei de Nord, care merge în sensul îndemnurilor la dialog ale Moscovei.
Rusia, dar şi China, preconizează un dialog cu Coreea de Nord pe baza unei foi de drum definite de cele două puteri.
Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson s-a declarat marţi pregătit să stea de vorbă cu Phenianul „fără vreo condiţie prealabilă”. Aceste declaraţii au fost intrepretate de către mai mulţi observatori drept o evoluţie a strategiei americane.
Însă Departamentul de Stat american a dat asigurări miercuri că politica Statelor Unite „nu s-a schimbat” în dosarul nord-coreean.
Umbra Rusiei planează puternic asupra politicii americane de la alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Kremlinul este acuzat de serviciile americane de informaţii de amestec în campanie în favoarea lui Donald Trump.
Un procuror special american desfăşoară o anchetă în acest sens, dublată de o parte cu privire la o presupusă complicitate între Moscova şi membri ai echipei de campanie a republicanului.