Liderul nord-coreean s-a întâlnit pentru a doua oară în tot atâtea luni cu preşedintele Chinei. Întrevederea a avut loc într-un oraş din nord-estul Chinei şi a fost plănuită în aceeaşi mare taină precum cea de la Beijing. Ca şi atunci, şi acum subiectele abordate au rămas secrete.
Vizita a avut loc luni, într-un oraş chinez, dar a fost anunţată abia marți, după plecarea lui Kim Jong-un. Se bănuieşte că dictatorul a ajuns acolo la bordul unui avion, iar cei doi au discutat în special despre denuclearizarea Peninsulei Coreene.
Analiştii au totuşi o teorie. Kim Jong-un e strâns cu uşa de sancţiunile internaţionale şi sporeşte contactele cu Xi Jinping în speranţa că bunele relaţii îl vor convinge să elimine unele dintre pedepsele economice. Analiştii văd în vizita lui Kim Jong-un și o încercare de a-l asigura pe omologul său chinez că Beijingul nu va fi exclus din tratativele de pace din peninsulă. Totul, în contextul în care urmează discuţii foarte importante. Pe de-o parte, Kim Jong-un se va afla faţă-n faţă cu Donald Trump luna viitoare, în timp ce premierul chinez va merge la Tokyo, unde va discuta cu omologul său japonez şi preşedintele Coreei de Sud.
O altă variantă ar fi că liderul nord-coreean a mers în China să ceară sfatul aliatului său înainte de întâlnirea cu preşedintele american, întâlnire care ar urma să aibă loc luna viitoare.
De altfel, secretarul de stat american Mike Pompeo a ajuns miercuri dimineaţă la Phenian pentru a pregăti întâlnirea preşedintelui Statelor Unite cu liderul nord-coreean.
Mike Pompeo a mai fost în Coreea de Nord şi în aprilie, când s-a întâlnit cu Kim Jong-un. Pe atunci încă era directorul CIA.
De această dată, nu se va mai întâlni cu dictarorul nord-coreean. Şeful diplomaţiei SUA le-a spus jurnaliştilor care l-au însoţit în avion că va aborda şi situaţia a trei cetățeni americani deţinuţi în ţara comunistă. Potrivit unei surse din cadrul Preşedinţiei Coreei de Sud, acesta se va întoarce acasă cu cei trei. Şi Trump şi-a exprimat speranţa că Mike Pompeo va reuşi acest lucru.
Luna trecută, diplomația internațională a consemnat un alt summit istoric - cel între Kim Jong-un și președintele Coreei de Sud.
Citiți și:
Imagini de la un summit istoric. Anunțul liderilor coreeni
Ce au spus Trump și Putin de „împăcarea” coreenilor
FOTO. Fapt inedit: Primele-doamne, prezente la summitul intercoreean
Câtă încredere putem avea în anunțul de pace al celor două Corei?