Un cutremur de suprafață cu magnitudinea 4,3 a fost resimțit sâmbătă în Coreea de Nord, după ora 18:00 ora locală, în regiunea Kilju din provincia Nord Hamgyong, unde este situat şi poligonul nuclear Punnggyeru.
Deocamdată este neclar dacă a fost vorba despre un seism natural, așa cum susțin autoritățile din Coreea de Sud, sau este vorba despre un cutremur artificial provocat de o „explozie suspectă”, așa cum susțin seismologii din China, relatează BBC.
Cert este că a fost resimțit în apropiere de situl folosit de regimul nord-coreean pentru testele nucleare. De altfel, în urma testelor nucleare făcute de Phenian au fost resimțite cutremure în peninsulă.
Cel mai recent cutremur care a avut loc în Coreea de Nord a avut loc la începutul acestei luni și a avut magnitudinea de 6,3. Seismul a fost provocat de testarea unei bombe cu hidrogen într-un buncăr. Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat atunci bombă cu hidrogen - care poate fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune Coreea de Nord, a afirmat atunci agenția oficială de presă KCNA. Ulterior, Japonia și Coreea de Sud au confirmat că regimul de la Phenian a testat a șasea bombă nucleară.
Totodată, testul nuclear de pe 3 septembrie a fost atât de puternic încât a provocat alunecări de teren în zona exploziei și dincolo de aceasta, potrivit imaginilor luate prin satelit, care nu arată, totuși, niciun crater apărut în urma unei prăbușiri. În plus, muntele din poligonul unde a explodat bomba cu hidrogen este în pericol să se prăbușească. Dacă se întâmplă acest lucru, există riscul răspândirii radiațiilor și al materialelor radioactive rezultate în urma testului.
În urma acestui test, liderii militari de la Seul au declarat că Phenianul ar pregăti lansarea unei rachete balistice intercontinentale.