Coreea de Nord, noi gesturi menite să irite comunitatea internațională: a efectuat noi tiruri și a sechestrat un pescador rusesc

Data actualizării: Data publicării:
test coreea de nord racheta
Test balistic în Coreea de Nord. Foto: KCNA

Coreea de Sud a anunţat joi dimineață că Phenianul a efectuat cel puțin două tiruri cu proiectile neidentificate, care s-au prăbușit în Marea Japoniei, o informaţie confirmată ulterior de Washington care a precizat însă că este vorba despre dispozitive cu rază scurtă de acţiune, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Pot confirma că a fost cu rază scurtă de acţiune”, a declarat pentru AFP un responsabil american, sub acoperirea anonimatului. 

Precizările legate de raza de acţiune sunt importante, pentru că președintele Donald Trump a afirmat în trecut că dispozitivele cu rază scurtă de acţiune nu vor afecta negocierile cu Phenianul.

Preşedintele american, care speră să convingă Phenianul să renunţe la programul său nuclear, s-a întâlnit luna trecută cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a treia oară.

Reacția Japoniei

Tirurile efectuate de Coreea de Nord sunt „extrem de regretabile”, a reacționat joi ministrul nipon al apărării, Takeshi Iwaya, precizând că rachetele nu au atins teritoriul Japoniei, nici zona sa economică exclusivă. „Dacă este vorba despre rachete balistice, este o încălcare a rezoluţiilor ONU (...) Recentele tiruri de proiectile sunt extrem de regretabile”, a declarat el presei.

Phenianul a tras primul proiectil joi la ora 05:34 (miercuri, 20:34 GMT) şi al doilea la 05:57 (miercuri, 20:57 GMT), a anunțat Coreea de Sud.

Fiecare proiectil a parcurs o distanţă de circa 430 de kilometri, potrivit Statului Major de la Seul. Autorităţile sud-coreene şi americane „sunt în curs de analizare” a caracteristicilor celor două tiruri.

Coreea de Nord a arestat o navă de pescuit rusă

Pe de altă parte, Moscova a anunțat miercuri că autoritățile nord-coreene reţin de o săptămână o navă de pescuit rusă cu 17 membri ai echipajului la bord, acuzaţi că au încălcat apele teritoriale, scrie Agerpres.

Nava a fost sechestrată la 17 iulie în Marea Japoniei de gărzile de coastă nord-coreene, care acuză echipajul că „a încălcat regulile de intrare şi de şedere pe teritoriul Coreei de Nord”, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Extern (MAE) într-un comunicat.

Nava, care aparţine Societăţii de pescuit „Nord-Est”, cu sediul în regiunea Sahalin din Extremul Orient rus, transporta 17 membri ai echipajului, 15 ruşi şi doi sud-coreeni. Aceasta este ancorată în prezent în portul Wonsan, potrivit aceleiaşi surse.

Căpitanul, adjunctul său şi doi marinari sud-coreeni au fost cazaţi într-un hotel din acest oraş portuar situat pe ţărmul Mării Japoniei, în timp ce ceilalţi marinari au rămas pe navă, a precizat într-un comunicat ambasada Rusiei la Phenian.

Luni, diplomaţii Consulatului Rusiei în Coreea de Nord s-au întâlnit cu membrii echipajului care au „toţi o stare de sănătate bună”, subliniază aceeaşi sursă.

„Ambasada Rusiei rămâne în contact permanent cu autorităţile nord-coreene (...) şi ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea acestei situaţii în cel mai scurt termen”, adaugă comunicatul.

La rândul său, Ministrul sud-coreean al Unificării a anunţat miercuri că nava XIANG HAI LIN 8 a fost confiscată pe 17 iulie în apele teritoriale nord-coreene ale Mării Japoniei, după ce a părăsit în ajun oraşul sud-coreean Sokcho, situat la 160 km nord-est de Seul. „Guvernul sud-coreean va face tot posibilul pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, urmează să ia măsuri pozitive prin intermediul canalelor intercoreene şi să lucreze în strâns contact cu guvernul rus”, a subliniat ministerul într-un comunicat.

Căpitanul navei confiscate „a recunoscut că a încălcat frontiera nord-coreeană”, susține Ambasada Coreei de Nord în Rusia. Gărzile de coastă nord-coreene urmau să inspecteze nava, potrivit unui comunicat al ambasadei.

„Dacă nicio încălcare nu este detectată în cursul inspecţiei, nava va fi eliberată”, dă asigurări reprezentanța diplomatică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Avocatul Adrian Cuculis lămurește misterul averii lui Silviu Prigoană. Cât o să le revină copiilor Adrianei...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
De ce este bine să adaugi un praf de sare în ceai. Secretele unei băuturi delicioase, potrivit unei chimiste...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...