Coreea de Nord a afirmat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă, după ce preşedintele Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-un „omul-rachetă” (”Rocket-Man”) şi în contextul în care sâmbătă bombardiere americane au survolat apele din largul coastei de est nord-coreene, relatează News.ro.
Afirmaţiile ministrului nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, făcute în faţa Adunării Generale a ONU, accentuează dialogul aprins dintre cele două ţări cu privire la arsenalul nuclear şi la programul de rachete balistice ale Coreei de Nord.
În această săptămână, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au insultat reciproc, Trump făcându-l pe nord-coreean „nebun”, vineri, la o zi după ce Kim l-a numit pe el „senil american nebun”.
Sâmbătă, jignirile au continuat, Ri Yong Ho numindu-l pe Trump „persoană cu probleme psihice, plină de megalomanie şi automulţumire”, care încearcă să transforme ONU într-un „cuib de gangsteri”. Oficialul nord-coreean a menţionat că Trump se află într-o „misiune sinucigaşă”, după ce preşedintele american a spus că liderul nord-coreean este într-o astfel de misiune.
„Preşedintele malefic”, l-a mai numit Ri pe Trump, avertizând că ţara sa este pregătită să se apere dacă Statele Unite dau semne că ar desfăşura „o operaţiune de decapitare a conducerii ţării sau un atac militar” asupra Coreei de Nord.
„Acum suntem în sfârşit la doar câţiva paşi de ultima fază a finalizării forţei nucleare a statului”, a spus Ri la reuniunea anuală a liderilor mondiali.
El a precizat că sancţiunile nu ar avea niciun efect asupra hotărârii nord-coreenilor de a-şi dezvolta armele nucleare, scopul suprem fiind „echilibrarea puterii cu SUA”.
Joi, Donald Trump a semnat un nou ordin prin care înăspreşte sancţiunile vizând Coreea de Nord, pentru programul nuclear. Trump a afirmat că măsurile sunt create pentru „a tăia sursele de venit care finanţează eforturile Coreei de Nord de a dezvolta cele mai letale arme cunoscute omenirii”. Sancţiunile vizează industriile textilă, a pescuitului, IT şi manufacturieră.
În această lună, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la iniţiativa Statelor Unite, o nouă serie de sancţiuni impuse Coreei de Nord, care interzic exporturile de textile şi reduc aprovizionările acestei ţări izolate cu petrol şi gaze naturale. Această este a opta serie de măsuri - susţinută de China şi Rusia, cele mai apropiate susţinătoare ale Coreei de Nord - şi vizează să pedepsească regimul din cauza unui testului nuclear efectuat la 3 septembrie.
Prin sancţiunile sale, de fiecare dată mai dure, ONU vrea să determine Phenianul să-şi negocieze programele de înarmare nucleară şi convenţională, considerate o ameninţare la adresa stabilităţii lumii.