Coreea de Nord a avertizat Marea Britanie și Australia să nu se alăture exercițiilor militare ale Coreei de Sud și Americii, care au loc zilele acestea în sudul Peninsulei Coreene, relatează The Telegraph.
Forțele Regatului Unit nu participă la exercițiul de apărare, însă în luna noiembrie mai multe avioane RAF Typhoons au luat parte la un exercițiu cu aliații sud-coreeni.
Un comunicat al agenției de presă nord-coreene KCNA a acuzat Washingtonul și Seulul de „mișcări provocatoare de război” și a avertizat că „formațiunile noastre strategice încărcate cu bombe nucleare sunt mereu pregătite de atac”.
De asemenea, Coreea de Nord a lansat o amenințare și la adresa Marii Britanii: „Avertizăm solemn nu numai SUA și grupul de marionete, dar și sateliții, inclusiv ai Marii Britanii și Australiei, care profită de manevrele conduse împotriva Coreei de Nord, că vor avea parte de un sfârșit groaznic, dacă se alătură exercițiilor militare”.
Statele Unite au adoptat marţi noi sancţiuni comerciale cu scopul de a spori presiunea asupra Coreei de Nord, dar au salutat recenta ”reţinere” a Phenianului, considerată un eventual prim pas către viitoare negocieri în dosarul nuclear, relatează AFP.
Washingtonul a recurs în aceeaşi zi atât la critici cât şi la stimulente.
Secretarul de Stat amerrican Rex Tillerson a ţinut astfel să profite de o conferinţă de presă despre strategia Statelor Unite în Afganistan şi să susţină în mod expres un discurs de liniştire, după escalada din iulie-august.
Departe de ”focul şi furia” promise în urmă cu doar două săptămâni de preşedintele american Donald Trump, în cazul în care Coreea de Nord ar continua să ameninţe America cu ambiţiile sale nucleare.
”Sunt mulţumit să văd că regimul de la Phenian a demonstrat un anumit nivel de reţinere, pe care n-am văzut-o în trecut”, după adoptarea rezoluţiei ONU cu privire la noi sancţiuni extrem de dure, a notat el.
Tillerson şi-a exprimat speranţa ca absenţa testelor balistice sau nucleare să semnaleze voinţa regimului lui Kim Jong-un de a începe negocieri directe cu Washingtonul, ”la un moment dat, într-un viitor apropiat”.