Președintele american Joe Biden a vorbit luni în deschiderea COP26 despre misiunea de a restabili credibilitatea SUA în privința combaterii schimbărilor climatice, o problemă crucială atât pentru administrația sa, cât și pentru întreaga planetă. Adresându-se liderilor politici ai țărilor semnatare ale Acordului climatic de la Paris din 2015, liderul de la Casa Albă a spus că daunele provocate climei de către acțiunile umane au avut deja efecte devastatoare chiar asupra oamenilor, președintele SUA făcând referire în discursul său la faptul că dezastrele naturale pot fi abordate eficient de națiuni doar dacă se unesc în această luptă, notează CNN.
„Răul cel mai mare încă nu s-a produs. El urmează să vină dacă nu reușim să profităm de acest moment”, a spus președintele Biden, promițând că SUA vor conduce lupta împotriva problemelor de mediu prin propriul exemplu, nu prin cuvinte.
Poate cel mai important punct din discursul lui Joe Biden a fost momentul în care președintele SUA și-a cerut scuze liderilor mondiali pentru acțiunile predecesorului său, Donald Trump, împotriva schimbărilor climatice.
„Cred că nu ar trebui să-mi cer scuze, dar îmi cer scuze pentru faptul că Statele Unite, în timpul precedentei administrații, s-au retras din Acordul de la Paris”, a spus Biden pe scena Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Glasgow.
„Întâlnirea noastră aici la Glasgow nu este sfârșitul călătoriei. Știm cu toții acest lucru”, a declarat președintele Biden, adăugând în același timp că „COP26 este într-adevăr doar punctul din care plecăm”.
„Avem instrumentele și cred că avem cunoștințele și resursele necesare. Cred că mai trebuie doar să facem câteva alegeri”, a adăugat președintele SUA.
Joe Biden încearcă în primul an al mandatului său să demonstreze angajamentul american față de schimbările climatice. Duminică, acesta a participat la summitul G20 de la Roma, unde a spus că relațiile sale personale cu alți lideri politici au favorizat progresele în direcția combaterii schimbărilor climatice. Dar, în timp ce el și alți lideri mondiali au vorbit despre readucerea lumii pe drumul cel bun, remarcile sale au fost umbrite de câteva absențe notabile, precum cea a lui Xi Jinping și Vladimir Putin, lideri care nu au participat la G20 și nu intenționeză să participe nici la COP26, scrie CBS News.
Citește și Țările nu își ating obiectivele climatice. Cu cât trebuie să reducem emisiile pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius
BBC News evidențiază faptul că nicio țară din lume nu a fost responsabilă pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă decât SUA de-a lungul istoriei. Statisticile adunate de Our World in Data arată că din 1750 și până în prezent, SUA au emis 410,2 miliarde de tone de CO2. Cantitatea este aproape de două ori mai mare decât cea emisă de China, care se află pe locul doi.
Înainte de sosirea sa la Glasgow, Joe Biden a spus că accentul ar trebui să se pună pe ceea ce țări precum China, Rusia și Arabia Saudită nu fac pentru a aborda schimbările climatice și a numit că este „dezamăgitor” faptul că cele trei națiuni „practic absentează de la cele mai importante discuții”.
Joe Biden a spus pe scena de la COP26 că în zilele următoare, administrația pe care o conduce va detalia noile eforturi de reducere a emisiilor în ceea ce privește silvicultura, agricultura și industriile de petrol și gaze, promițând și sprijin suplimentar pentru națiunile în curs de dezvoltare, pentru ca acestea să poată combate schimbările climatice.
În finalul discursului său, președintele SUA le-a spus liderilor mondiali că „avem doar o scurtă fereastră în fața noastră pentru a atinge ambițiile fixate la Paris”, avertizând și că dezastrele climatice impun deja costuri economice de miliarde de dolari. Totodată, liderul SUA a punctat că o trecere la o economie bazată pe sustenabilitate și pe surse regenerabile ar putea crea milioane de locuri de muncă în întreaga lume.
„Glasgow trebuie să fie începutul unui deceniu de inovație și ambiție de a ne păstra lumea așa cum este”, a spus președintele american în discursul său de la COP26, care a durat puțin peste 11 minute.
Citește și: Secretarul general al ONU, la summit-ul pentru climă: „Ne săpăm singuri groapa. Să nu ne sinucidem cu carbon!”
Editor : Marco Badea