Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat joi că suspendă Comitetul Olimpic Rus „cu efect imediat”, după ce acesta a decis să treacă în subordinea sa cinci organizaţii sportive din regiunile ucrainene ocupate, a anunţat un purtător de cuvânt al CIO, scrie AFP, citată de Agerpres.
Această decizie privează automat organismul rus de finanţare olimpică, dar nu are consecinţe asupra posibilei prezenţe a sportivilor ruşi sub un drapel neutru la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, prezenţă ce va fi, însă, decisă de CIO „la momentul oportun”, a indicat aceeaşi sursă.
S-a considerat că a încălcat Carta Olimpică prin recunoaşterea Consiliilor Olimpice regionale din Republica Populară Lugansk, Republica Populară Doneţk, Herson şi Zaporojie.
„Decizia unilaterală luată de Comitetul Olimpic Rus la 5 octombrie 2023 de a include, în calitate de membri ai săi, organizaţiile sportive regionale care se află sub autoritatea Comitetului Naţional Olimpic (CNO) din Ucraina (şi anume Doneţk, Herson, Luhansk şi Zaporojie) constituie o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece încalcă integritatea teritorială a CNO din Ucraina, recunoscută de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) în conformitate cu Carta Olimpică”, a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, potrivit insidethegames.biz.
Suspendarea are următoarele consecinţe:
- Comitetul Olimpic Rus nu mai are dreptul de a funcţiona ca un Comitet Olimpic Naţional, aşa cum este definit în Carta Olimpică, şi nu mai poate primi nicio finanţare din partea Mişcării Olimpice.
- Participarea sportivilor ruşi ca neutri individuali la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 rămâne incertă, iar CIO a insistat că suspendarea COR nu va avea niciun impact asupra deciziei sale.
„Aşa cum se menţionează în poziţia şi recomandările CIO din 28 martie 2023, care rămân pe deplin în vigoare, CIO îşi rezervă dreptul de a decide cu privire la participarea sportivilor individuali neutri cu paşaport rusesc la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 şi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Milano Cortina 2026 la momentul potrivit”, a adăugat Adams.
Luna trecută, Kremlinul declara că speră în revenirea Rusiei în „familia olimpică”, în timp ce sportivii din această ţară au fost excluşi din competiţii după lansarea ofensivei ruse în Ucraina.
Rusia speră să poată trimite sportivi, cel puţin sub drapel neutru, la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
„Sperăm că raţiunea va triumfa, că ideea de olimpism va triumfa şi că vom reveni în familia olimpică”, a declarat, la finele lui septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliştilor.
Sportivii ruşi au fost excluşi din competiţii după lansarea ofensivei ruse în Ucraina
Preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov, afirma, la rândul său, că Rusia nu va boicota JO de la Paris şi că fiecare sportiv rus este liber să aleagă dacă doreşte sau nu să participe sub un drapel neutru.
Sportivii ruşi au fost excluşi din competiţii după lansarea ofensivei ruse în Ucraina în 2022.
Însă, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat în martie reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi "cu titlu individual", pentru cei care nu au susţinut activ ofensiva din Ucraina.
Potrivit lui Pozdniakov, recomandările CIO nu permit unui număr mare de sportivi ruşi să participe la Jocurile Olimpice.
Sportivii ruşi au participat la Jocurile de la Tokyo în 2021, sub drapelul comitetului lor olimpic, "ROC", şi nu al ţării lor, sancţiune dictată ca urmare a dezvăluirii unei politici de stat de dopaj în Rusia, în special în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.
Editor : Bianca Chirilă