Colonial recunoaște că a plătit 4,4 milioane de dolari hackerilor care au atacat cea mai mare conductă petrolieră din SUA

Data publicării:
o cisterna de petrol in fata unui depozit al familiei colonial
Compania Colonial a fost vizată de cel mai mare atac cibernetic asupra unei conducte petroliere din istorie. Foto: Profimedia Images

Compania Colonial Pipeline a confirmat că a plătit o recompensă de 4,4 milioane de dolari hackerilor care au blocat cea mai mare conductă petrolieră din SUA în urma unui atac cibernetic, relatează BBC.

Joseph Blount, directorul companiei, a declarat pentru Wall Street Journal că a autorizat plata pe 7 mai, chiar în ziua în care a avut loc atacul cibernetic, din cauza incertitudinii privind momentul în care ar putea fi deblocate sistemele informatice și când ar putea fi reluat transportul combustiblului prin conductă.

„Știu că este o decizie extrem de controversată”, a spus Blount în primul interviu acordat după atacul cibernetic de tip ransomware.

Conducta are o lungime de 8.900 de kilometri și transportă 2,5 milioane de barili pe zi. Atacul cibernetic a dus la o criză de benzină și motorină pe toată coasta de est a Statelor Unite, în condițiile în care prin această conductă se face 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și combustibil pentru avioane din această zonă.

Blount a explicat că firma a decis să plătească recompensa după discuțiile cu experți care s-au mai confruntat cu DarkSide, gruparea de hackeri din spatele atacului.

Nu am luat ușor decizia. Recunosc că nu m-am simțit confortabil când am văzut cum pleacă banii spre astfel de oameni. Dar era ceea ce trebuia făcut pentru țară, a spus el.

Guvernul american a recomandat în trecut companiilor să nu plătească hackerii, motivând că acest lucru i-ar încuraja să comită mai multe atacuri de tip ransomware.

În schimbul plății făcute în Bitcoin, compania a primit un instrument de decriptare, astfel încât să poată debloca sistemele compromise de hackeri, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a reporni sistemele imediat, ceea ce a dus la o criză de combustibil.

Operațiunile de livrare prin conductă au fost reluate săptămâna trecută, dar criza de combustibil nu a dispărut încă în state precum Carolina de Nord și Georgia.

Blount a adăugat că va dura câteva luni până când vor fi recuperate toate sistemele și a estimat că atacul va costa în cele din urmă compania zeci de milioane de dolari.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...