FBI și alte agenții americane de securitate anchetează atacuri cibernetice împotriva cotidianului New York Times și a altor instituții media. Suspiciunile se îndreaptă spre hackeri ruşi, aceiaşi care ar fi care spart şi conturile de mail ale unor persoane din conducerea Partidului Democrat, afirmă CNN citat de Agerpres.
Postul de televiziune a transmis că, potrivit unor oficiali americani, „investigatorii cred până acum că spionajul rusesc se află, probabil, în spatele atacurilor. Hackerii ruși ar avea ca obiectiv organizații de media ca parte a unei serii mai ample de atacuri cibernetice care s-au concentrat și asupra organizațiilor Partidului Democrat”.
CNN afirmă că problemele sistemelor informatice au fost detectate pe parcursul ultimelor luni. New York Times și-a angajat propriii anchetatori privați pentru probleme de securitate, care colaborează cu instituțiile oficiale în evaluarea daunelor.
Agenţia Reuters anunţă că nu a reuşit să confirme informațiile CNN. Biroul Federal de Investigații (FBI) a refuzat să comenteze, iar Secret Service - serviciul secret care asigură securitatea președintelui SUA și a altor demnitari, dar are și atribuții împotriva falsificării de bani și a criminalității cibernetice - nu a răspuns imediat solicitării agenției de a comenta știrea. Nici reprezentanți ai ziarului New York Times nu au fost disponibili imediat pentru cometarii.
Reuters reamintește că New York Times a fost atacat și în 2013 de un grup de hackeri cunoscut ca Armata Electronică Siriană, apoi de pirați informatici chinezi.
Statele Unite sunt în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale de pe 8 noiembrie. Partidul Democrat și Partidul Republican, precum și candidații acestora la președinție, Hillary Clinton, respectiv Donald Trump, au fost până acum ținte ale unor atacuri informatice.