Când premierul indian Narendra Modi i-a spus luna trecută lui Vladimir Putin că „acum nu mai este era războiului”, Occidentul a primit cu căldură cuvintele sale și le-a privit ca pe un semn că cea mai mare democrație din lume s-a decis, în sfârșit, să se opună invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, scrie CNN. În realitate, însă, în loc să rupă legăturile cu Moscova, India a slăbit efectul sancțiunilor occidentale atunci când a importat și mai mult petrol, cărbune și îngrășăminte rusești, oferind un „colac de salvare” financiar vital pentru regimul lui Putin.
Atât președintele francez Emmanuel Macron, cât și Casa Albă l-au lăudat pe Modi pentru retorica folosită atunci când liderul indian și cel de la Kremlin s-au întâlnit luna trecută la summitul din Uzbekistan al Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Cu toate acestea, New Delhi s-a abținut de mai multe ori să condamne acțiunile Rusiei din Ucraina la ONU, ceea ce a oferit Moscovei o urmă de legitimitate internațională.
Mai mult, India a participat în luna august la exercițiile militare de mare amploare Vostok, alături de China, Belarus, Mongolia și Tadjikistan în cadrul cărora Rusia și-a expus arsenalul său vast.
India s-a abținut din nou să voteze adoptarea unei rezoluții ONU săptămâna trecută pentru a condamna referendumurile ilegale din patru regiuni ucrainene, folosite ca un pretext de către Moscova pentru a anexa ilegal teritorii din Ucraina.
India s-a arătat „profund tulburată” de evoluția războiului din Ucraina, a spus Ruchira Kamboj, reprezentantul permanent al Indiei la ONU, dar nu a atribuit vina nimănui și a cerut un „armistițiu imediat și încheierea conflictului”.
Această aparentă contradicție este un bun exemplu al poziției unice pe care India a adoptat-o în privința Rusiei: se distanțează de acțiunile rușilor în Ucraina, dar menține relația cu Moscova.
„Povestea celor două Indii”
India are legături diplomatice strânse cu Rusia care datează încă din timpul Războiului Rece, New Delhi fiind dependentă în mare măsură de Moscova pentru achiziționarea de echipament militar – o legătură vitală pentru India în contextul tensiunilor de la granița din munții Himalaya cu o China tot mai agresivă.
Analiștii, însă, sunt îngrijorați de posibilitatea ca izolarea tot mai mare în care se găsește Putin să apropie Moscova de Beijing, iar această situație face ca New Delhi să reacționeze cu multă reținere în privința acțiunilor Rusiei.
„Acest lucru poate fi văzut ca o poveste despre două Indii”, a spus Deepa Ollapally, profesor cercetător și director al Inițiativei Puterilor în Ascensiune de la Școala Elliott de Afaceri Internaționale a Universității George Washington.
„Pe de-o parte, [India] i se opune Chinei, pe de altă parte fac exerciții împreună cu China și India”, a spus Ollapally.
În ciuda faptului că India s-a apropiat tot mai mult de Occident, aceasta pune pe primul loc pericolele care o pândesc în propria ogradă, potrivit analiștilor.
„China rămâne cel mai mare pericol de la granițele Indiei și India nu vrea ca alianța Rusia-China să devină foarte puternică”, a spus și Sushant Singh, cercetător al Centrului pentru Cercetare Politică din New Dehli. „Asta nu ar fi în interesul Indiei.”
Legăturile cu Occidentul s-au întărit de când Modi a ajuns la conducerea țării în 2014, însă India nu împărtășește viziunea Statelor Unite, care s-a folosit de războiul lui Putin pentru a-și spori eforturile globale pro-democrație.
După ce și-a obținut independența, relațiile internaționale ale Indiei au urmat principiul neutralității, o poziție adoptată în timpul Războiului Rece prin care a evitat să ia partea Statelor Unite sau a Uniunii Sovietice.
Această poziție ambivalentă continuă și în ziua de azi, în ciuda presiunilor din partea americanilor.
„Știu că era zilelor noastre nu este cea a războiului și am vorbit de multe ori cu tine la telefon despre subiectul că democrația și diplomația și dialogul sunt toate aceste lucruri care emoționează lumea”, i-a spus Modi lui Putin la summitul din Uzbekistan.
Ollapally a spus că ceea ce face India este „de înțeles” pentru o națiune emergentă, dar că New Delhi ar putea face mai mult pentru a sprijini principiile democratice prezentate în preambulul constituției țării.