Chiar și prietenii lui Putin îi întorc spatele. China și India îi cer Rusiei să negocieze încheierea războiului din Ucraina

Data publicării:
Modi, Putin și Xi
Chiar și unele țări care au păstrat relații bune cu Kremlinul par că și-au pierdut răbdarea în privința lui Putin, căruia îi cer acum să găsească o cale pașnică de a încheia războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Rusia s-a văzut aproape complet izolată la ultima Adunare Generală a ONU, acolo unde niciuna dintre țările importante nu i-a luat apărarea, scrie The Guardian. China și India au cerut ca încheierea războiului din Ucraina să fie negociată cât mai repede și s-au abținut să își arate sprijinul pentru aliatul lor tradițional, Rusia.

Până când ministrul rus de externe Serghei Lavrov a urcat pe scena Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută, atât el, cât și țara sa au ajuns să fie priviți cu dispreț de majoritatea participanților. Fiecare lider mondial care a preluat cuvântul la această întâlnire anuală și-a exprimat neliniștea – dacă nu chiar condamnarea – față de acțiunile Rusiei în Ucraina.

Chiar și unele țări care au păstrat relații bune cu Kremlinul au cerut un armistițiu sau alte căi de încheiere a crizei. Puțini au fost aceia care au avut cuvinte calde de adresat Rusiei.

Vladimir Putin, care nu a fost prezent la reuniune, nu și-a făcut nicidecum situația mai ușoară când a anunțat la mijlocul săptămânii trecute că Rusia ia în considerare utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Atitudinea ostilă față de Rusia a întregii planete ar fi fost greu de ignorat la întâlnirea ONU. Un diplomat american de rang înalt a spus că mai mulți oficiali străini au refuzat invitația rușilor de a se întâlni pe marginea evenimentului, potrivit Politico. „Cartea [rușilor] cu invitațiile la dans nu a fost prea plină”, a spus diplomatul.

Putin-Xi
Putin a recunoscut că Beijingul are „îngrijorări” cu privire la situația din Ucraina în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping din luna septembrie. Foto: Profimedia Images

China refuză să sprijine eforturile militare ale Rusiei în Ucraina

China, care cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei de către Putin în luna februarie anunța formarea unei legături „indestructibile” între Beijing și Moscova, a cerut Rusiei și Ucrainei să „nu lase criza să se reverse” peste țările în dezvoltare.

„China sprijină toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a crizei din Ucraina”, a spus ministrul chinez de externe Wang Yi. „Prioritatea urgentă este de a facilita discuțiile de pace”.

În timpul vizitei sale la ONU, Wang s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, acestea fiind primele discuții dintre cei doi oficiali de când a izbucnit războiul.

În prima parte a lunii septembrie, Putin a recunoscut că Beijingul are „îngrijorări” cu privire la situația din Ucraina în timpul întâlnirii sale cu Xi Jinping.

Oficialii americani privesc cu ochi buni ceea ce ei descriu a fi refuzul Chinei de a oferi Rusiei sprijin direct în războiul din Ucraina, situație ce a obligat Moscova să se bazeze pe echipamente militare cumpărate din Coreea de Nord și Iran pentru a-și suplimenta propriile rezerve aproape epuizate.

Japan G20 Summit
„Suntem de partea celor care susțin că dialogul și diplomația sunt singura cale de rezolvare”, a fost mesajul Indiei la Adunarea Generală a ONU. Foto: Profimedia Images

India: „Suntem întrebați de multe ori de ce parte suntem”

India, spre deosebire de China, are o relație bună cu Statele Unite, dar are și legături istorice cu Rusia, furnizorul său tradițional de echipament militar.

„În timp ce conflictul din Ucraina continuă, suntem întrebați de multe ori de ce parte suntem”, a spus ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar. „Răspunsul nostru este de fiecare dată direct și onest: India este de partea păcii și va rămâne cu fermitate acolo”.

„Suntem de partea celor care spun că dialogul și diplomația sunt singura cale de rezolvare”, a încheiat Jaishankar.

Pentru moment, declarațiile aliaților tot mai reținuți ai Rusiei par să semnaleze doar o schimbare de ton și nu anunță adoptarea unor măsuri mai concrete care să pună presiune economică sau militară asupra Kremlinului – multe țări se bazează în continuare pe livrările de petrol și gaze din Rusia.

Cu toate acestea, în lumea diplomației, schimbarea tonului și a retoricii reprezintă pași critici înspre eventuala adoptare a unor măsuri mai serioase care pot include limitarea legăturilor economice, potrivit oficialilor și analiștilor.

Putin-Modi-Xi
Unii dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei pun acum la îndoială obiectivele și acțiunile rușilor în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Intervenția lui Lavrov la ONU - un indicator al vitezei cu care Rusia devine tot mai izolată

În același timp, Lavrov a încercat să dea vina pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina doar pe Occident, delcarând că „rusofobia oficială din Vest este fără precedent. Acum proporțiile ei sunt grotești”.

„Nu se mai feresc să își declare intenția de a provoca nu doar înfrângerea militară a țării noastre, dar și distrugerea și fracturarea Rusiei”, a spus Lavrov în fața Adunării Generale a ONU.

Lavrov a acuzat Statele Unite că s-au purtat ca un „trimis al lui Dumnezeu pe Pământ” de la finalul Războiului Rece, „cu dreptul sacru de a acționa cu impunitate oriunde și oricând doresc”, și a spus despre Uniunea Europeană că este o „entitate autoritară, dură și dictatorială”.

Serghei Lavrov la tribună
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a denunţat sâmbătă de la tribuna Adunării Generale a ONU „rusofobia fără precedent” a Occidentului. Foto: Profimedia Images

Declarațiile acide ale lui Lavrov nu pot schimba realitatea inconfortabilă tot mai apăsătoare în care se găsește Rusia: unii dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei pun la îndoială obiectivele și acțiunile rușilor în Ucraina.

Iar faptul că Lavrov a evitat confruntarea directă cu omologii săi din SUA și Ucraina și plecarea sa furibundă imediat după ce și-a susținut discursul nu arată decât izolarea diplomatică în care Rusia se afundă tot mai mult.

Puterile occidentale se pregătesc să adopte noi sancțiuni, după ce Putin i-a chemat la arme pe rezerviști și a amenințat că va folosi armele nucleare, și au refuzat să recunoască rezultatele referendumurilor pentru anexarea regiunilor ocupate de Rusia în Ucraina.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri